Vesminte arhiereşti, preoţeşti sau diaconeşti, reverende, rase, prapuri şi acoperăminte, icoane pictate pe lemn, brelocuri, lănţişoare, mătănii, tămâie, cărţi de cult şi teologice. Toate acestea pot fi găsite la „Catholic expo”, cel mai important târg de obiecte bisericeşti din România, destinat preoţilor de toate confesiunile, precum şi credincioşilor.
La manifestare participă constructori de biserici, producători de mobilier bisericesc, ateliere de veşminte, firme de sonorizare etc. Expozanţii sunt atât din România, cât şi din Germania, Grecia, Ucraina, Austria, Italia şi Serbia.
În atelierele de veşminte vechile maşini de brodat au fost înlocuite cu altele noi, automate. „Modelele sunt imprimate pe dischete. Noi nu trebuie să le supraveghem, îşi fac treaba singure”, a declarat Ionela Mureşan, reprezentanta unei firme de la Satu-Mare. Preoţii îşi pot achiziţiona de la târg veşminte brodate şi cu cristale Swarowski la preţuri de 600 de lei, 1.500 de lei, respectiv 4.000 de lei.
Sculptor la 4 ani
Demeter Jozsef şi Eniko au venit de la Târgu-Mureş pentru a-şi prezenta şi aici sculpturile în lemn, realizate în stil clasic şi modern. Dacă Eniko se ocupă cu partea administrativă a firmei, Jozsef se dedică sculpturii. „Am început să sculptez de când eram copil. Aveam patru ani când am început să fac piese de şah şi când m-am tăiat prima oară la deget. Bunicul meu a fost tâmplar, dar şi sculptor.
Practica această meserie chiar dacă, pe vremea răposatului, nu avea voie să-şi deschidă o firmă a sa. De atunci mi-a plăcut mirosul aşchiilor din lemn. Am urmat apoi, în 1986, o şcoala de sculptură la Târgu-Mureş. Aici m-am specializat în prelucrarea lemnului şi în sculptură în lemn, după care m-am angajat la o fabrică de mobilă din Târgu-Mureş. În perioada 1990-1998 am lucrat în Ungaria, pentru nemţi. Din 1998, mi-am deschis o firmă şi colaborez cu cele mai mari firme din lume. Lucrările mele au ajuns până în America şi în Japonia”, ne-a mărturisit Demeter Jozsef.
Preţul unei statui din lemn de tei, sculptată de Demeter Jozsef, porneşte de la 15 euro şi poate ajunge până la 2.000 de euro. La realizarea unei statui, sculptorul lucrează uneori şi două luni.
„Dacă este o lucrare mai simplă, o pot termina şi în două zile”, mai spune artizanul.
Târgul se desfăşoară în perioada 9-11 septembrie, în Sala Nouă de Sport a Universităţii din Oradea. Programul de vizitare este de la ora 10:00 la ora 18:00. Intrarea este liberă.
Evenimentul a fost deschis oficial de episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, şi de Bocskei Laszlo, episcopul romano-catolic de Oradea. Aceştia au binecuvântat obiectele expuse spre vânzare.
Slujesc nevoile altora
La deschiderea Târgului Internaţional de Veşminte, Icoane, Statuete, Cărţi şi Obiecte Liturgice, Catholic Expo, a participat şi episcopul Debreţinului, Bosak Nandor.
„Am organizat acest târg în urbea de pe Crişul Repede pentru că Oradea este un oraş interconfesional, un oraş cosmopolit, unde există toleranţă religioasă. Până acum am organizat astfel de târguri, însă cu specific ortodox”, a declarat Andrei Epure, PR în cadrul Media Scai, organizatoarea evenimentului.
Dacă unii se axează doar pe câştigul propriu din vânzarea acestor obiecte bisericeşti, Asociaţia Caritas Eparhial Oradea a deschis o croitorie care realizează obiecte cu specific religios (cămăşi clericale, veşminte, reverende, prapuri, steaguri, precum şi articole la comandă) pentru a ajuta sărmanii din comunitate.
„Banii adunaţi din vânzarea obiectelor pe care le confecţionăm sunt folosiţi pentru derularea programelor sociale ale asociaţiei”, a declarat preotul Olimpiu Todorean, preşedintele Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea.
Crina Dobocan
crina.dobocan@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!