Motto-ul din acest an este legat de mari reîntâlniri.
„Ne propunem să construim o comunitate, este lucrul la care lucrăm”, a spus Zatyko Gyula, principal organizator.„Ne face plăcere să ne întâlnim cu prieteni vechi, cu care nu ne am văzut de mult. Ne propunem să construim o comunitate, este lucrul la care lucrăm”, a spus Zatyko Gyula, consilier al primarului Oradiei și inițiator al evenimentului, joi, în conferința de presă de lansare.
El a punctat că festivalul revine între zidurile Cetății: „Anul trecut, marile concerte au avut loc în centrul orașului. Asta a afectat calitatea, atmosfera întâlnirii, de aceea am revenit în Cetatea Oradea. Aceasta e cea mai bună locație. Lângă mormântul Sfântului Ladislau e un loc foarte bun pentru această reîntâlnire. Haideți cu toții!”.
[eadvert]
La conferință au luat parte și Varga Korpos Dalma – președinta Asociației Sf. Ladislau, Balázs Zoltán – Universitatea Partium, Alexandru Chira – APTOR precum și reprezenta Primăriei Debrecen, Edit Bodo.
Președinta fundației Sf, Ladislau a punctat că programul va conține oferta cu care orădenii s-au obișnuit deja: tarabe cu mâncăruri tradiționale gătite în Cetate, programe sportive tradiționale, jocuri pentru copii și activități distractive pentru adulți. Cele mai importante concerte, plasate în weekend, îi vor aduce în fața orădenilor pe cei de la Bikini, Charlie, LGT și Geszti Péter.
Pe notorietatea acestor nume mizează organizatorii: vedete de acest calibru atrag, de regulă, public și din județele învecinate: Arad, Sălaj, Satu Mare sau din comunitățile de peste graniță.
Festivalul va oferi cadru și pentru trupele locale, dornice să se producă în fața publicului orădean: eMStreet sau Stevie Ker.
Din partea orașului Debrețin, la conferință a participat Bodor Edit, coordonatoarea proiectelor culturale ale administrației locale, care a declarat că „e o onoare pentru Debrețin să participăm de aproape 10 ani la seria de evenimente dedicate Sf. Ladislau” și că vede în asta „o posibilitate fastastică să ne mândrim cu valorile noastre culturale în fața publicului orădean”. De asemenea, aceste prezențe la Oradea sunt prilej pentru a invita orădenii la „programele noastre din Debrecen”. Ea a mai subliniat onoarea de a prezenta la Filarmonica din Oradea concerte și spectacole care au avut succes la Debrețin.
„Banii și arta”, expoziție în tot orașul
O acțiune legată strâns de Zilele Sf. Ladislau este concursul de afișe și giff-uri Publicritic 2023, cu diverse teme legate de critica societății. Tema din acest an este „banii și arta”, concurenții au fost invitați să realizeze afișe și giff-uri în care să dezvolte modul în care se dezvoltă această relație, în zilele noastre. Sute de lucrări din 48 de țări au fost trimise juriului orădean, 30 de afișe alese vor fi expuse pe panourile din stațiile OTL iar primele șase, câștigătoare, vor fi expuse pe bilboarduri, în oraș. Locațiile acestora urmează să se contracteze, a precizat coordonatorul concursului, Balazs Zoltan, decanul facultății de Arte a Universității Partium.
Alexandru Chira, în numele APTOR, a salutat revenirea festivalului în Cetatea Oradea, ca pe un real ajutor în demersul de revitalizare a spațiului monumental din centrul orașului. Faptul că accesul este serios îngreunat din cauza șantierelor ample din Centrul Civic reprezintă un impediment în privința accesului, dar e de așteptat ca orădenii interesați de programul bogat să răzbată până în incintă.
În curtea cetății a început munca la soclul viitoarei statui a Sf. Ladislau, monument de for public a cărui inaugurare a fost anunțată anul acesta. Organizatorii evenimentului dedicat, de asemenea, regelui întemeietor al orașului au precizat că proiectul statuii este gestionat de Episcopia Romano-Catolică împreună cu municipalitatea orădeană. Aceste entități nu au anunțat că ar pune în programul festivalului dezvelirea statuii, au precizat organizatorii, la cererea Bihon.ro.
„Grădina filosofilor”
Un alt proiect artistic major se anunță a fi o adevărată curiozitate. Potrivit lui Gyula Zatykó, grupul statuar „Grădina filosofilor” al celebrului sculptor Nándor Wagner va fi „adusă acasă” în orașul natal al artistului, cu o replică a sculpturii realizată cu ajutorul celei mai noi tehnologii, la o imprimantă 3D. „Lucrarea, care reunește fondatori monoteiști ai religiilor și filosofi, printre care Iisus, Gandhi și Sfântul Francisc de Assisi, este un mesaj de pace și toleranță, de care avem deosebit de mare nevoie în aceste vremuri tulburi”, a declarat organizatorul principal al festivalului. Acesta a precizat că lucrările vor fi expuse în holul Bibliotecii Județene.
Trimite articolul
XO sa va spun ceva: minoritatea maghiara, un popor inteligent, ar trebui sa inteleaga ca daca vor continua cu revendicari de autonomie sau chiar de revizionism, nu va fi imbratisata de majoritatea romaneasca.
-
Sa-ti spun ceva si eu: comentariul tau stupid nu are nimic de-a face cu acest articol.