Deputatul Adrian Merka vrea să-i convingă pe universitarii orădeni să intoducă limba şi literatura slovacă în planul de învăţământ al Universităţii. Ar fi vorba despre o disciplină opţională, care să poate fi studiată de orice student. Reprezentant al slovacilor şi cehilor din România, Merka afirmă că pentru comunitatea pe care o reprezintă ar fi un pas important, avantajelele fiind inclusiv de ordin economic. „Pentru noi este important, deoarece implică comunitatea. Astfel, dai posibilitatea să îşi continue studiile în limba literară slovacă, mai cu seamă că mulţi tineri slovaci din comunitatea noastră aleg să nu meargă în Slovacia. Ar avea, astfel, un avantaj, dat fiind că aceştia vin de la şcolile cu predare în limba slovacă”, spune Merka, arătând că sunt companii din Slovacia, Cehia, Polonia ce vin în Bihor şi au nevoie de un personal bun cunoscător al unei limbi slavice.
„Avem nevoie de economişti, jurişti, contabili pentru firmele ce vin din Slovacia, iar cunoaşterea limbii literare reprezintă un avantaj. În Slovacia, Cehia, Polonia nu se pune atâta bază pe cunoaşterea limbii engleze, cât pe limba maternă”, arată Merka, subliniind apropierea dintre limba slovacă şi celelalte limbi slavice. Potrivit deputatului, între limbile slovacă şi cehă există o asemănare de circa 80%, apoi o similaritate de 60-70% cu poloneza, 50-60% cu sârba şi croata, respectiv 30% cu limbile rusă şi ucrainieană.
Pentru ca iniţiativa lui Merka să poată fi pusă în practică, trebuie depusă o cerere susţinută de minimum 20 de semnături, fiind nevoie şi de un profesor. „Costurile ar fi cu cazarea. Profesorul va fi plătit din Slovacia. Astfel, tu, ca Universitate, nu ai un cost suplimentar prea mare”, susţine Merka.
Rectorul este deschis
Rectorul Constantin Bungău admite că a discutat cu deputatul Merka propunerea acestuia din urmă şi că s-ar putea introduce o asemenea disciplină opţională la Facultatea de Litere, la care să aibă acces orice student din Universitate. Dacă rectorul Bungău pare deschis la propunerea lui Merka, va trebui ca şi Facultatea de Litere va trebui să accepte introducerea limbii şi literaturii slovace ca obiect de studiu opţional, Senatul Universităţii urmând să aprobe planul de învăţământ.
În prezent, există o specializare în limba maghiară la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane în Ştiinţele Educaţiei, pentru cei ce vor să devină învăţători (clasele I-IV) şi educatori pentru elevii şi preşcolarii care urmează secţii cu predare în limba maghiară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!