Ministerul Educației a convocat, în regim de videoconferință, toți inspectorii generali și contabilii-șefi, pentru a analiza situația plății burselor pentru elevi la nivelul întregii țări.
[eadvert]
În același timp, săptămâna trecută, Ministerul Educației a transmis o adresă prin care a solicitat inspectoratelor execuția bugetului școlilor cu data de referință 30.10.2022.
„Cu privire la execuția bugetară la nivelul UAT-urilor, Ministerul Educației a luat legătura cu Ministerul Finanțelor, care a transmis o situație actualizată. Ca urmare a analizei datelor puse la dispoziție de Ministerul Finanțelor, banii necesari pentru plata burselor au fost alocați din sumele defalcate de TVA și au fost virați în conturile trezoreriilor locale, fiind puși la dispoziția unităților administrativ-teritoriale pentru retragerea sumelor necesare, în baza unei cereri”, au explicat reprezentanții Ministerului Educației.
Elevii au reclamat că nu și-au primit banii, cu toate că termenul-limită, prevăzut de Hotărârea de Guvern nr. 1138 din 14 septembrie 2022, este precizat clar în actul normativ: „la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă”.
În Bihor sunt afectați 182 de elevi care s-au încadrat la burse de performanță, în valoare de 500 de lei/lună. Totodată, 7.676 de elevi care trebuiau să primească burse de merit (în valoare de 200 de lei) și 3.067 de elevi cu burse de studiu (150 de lei lunar) nu și-au primit încă banii.
În plus, 11. 072 de elevi cu burse de ajutor social, în valoare de 200 de lei, suferă din cauza acestor întârzieri.
În învățământul special, în Bihor există un elev cu bursă de merit, un altul cu bursă de studiu și 441 cu burse de ajutor social. Banii însă nu sunt în conturile copiilor.
Potrivit lui Florin Negruțiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Ministerul Finanțelor a pus la dispoziție sumele pentru plata burselor în conturile trezoreriilor locale, iar unitățile administrativ-teritoriale urmează să le direcționeze către școli, în zilele următoare.
„Ne dorim ca toți elevii să primească bursele cuvenite și să se prevină întârzierile viitoare”, afirmă Negruțiu.
Bursele se asigură din bugetele locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație. Autoritățile deliberative ale administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcție de posibilitățile financiare ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.
Trimite articolul
XIn titlu scrieti 182 si din text reies muuulti. Va hotarati?
Dar cu pensiile speciale nu întârzie bag seama!!!!