Guvernul Grindeanu s-a reunit duminică după-amiază în ședință, principalul punct de pe ordinea de zi fiind un proiect de ordonanță de urgență pentru abrogarea OUG 13, de modificare a Codului Penal.
Cel de-al doilea punct a fost un memorandum pentru desecretizarea stenogramelor ședinței în care a fost aprobată ordonanța ce a provocat manifestările de stradă și cea a ședinței Guvernului Cioloș, în care a fost adoptată o altă ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Penal.
Ordonanța 13 a fost abrogată în cadrul ședinței.
“Astăzi, în cadrul ședinței de Guvern s-a aprobat proiectul de Ordonanță de Urgență pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi al Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală.
De asemenea, în cadrul aceleiași ședințe a fost aprobat Memorandumul cu tema Aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din şedinţele Guvernului desfăşurate la data de 18.05.2016 (extras) şi la data de 31.01.2017 (integral). Informațiile vor fi făcute publice astăzi pe site-ul Guvernului”, a transmis Executivul, prin intermediul unui comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, prim-ministrul Sorin Grindeanu a cerut ca în perioada imediat următoare Ministerul Justiției să demareze de urgență dezbateri publice cu toate partidele politice și cu societatea civilă pe tema subiectelor din ordonanța care a fost abrogată astăzi. Totodata, premierul a solicitat ministerului de resort parcurgerea tuturor etapelor pentru a avea un proiect de lege care care să pună în acord deciziile Curții Constituționale, Directivele europene, Codul Penal și Codul de Procedură Penală, în vederea dezbaterii acestuia în Parlament.
UPDATE. Ordonanța de abrogare a OUG 13 a fost publicată în Monitorul Oficial
La scurt timp după finalizarea ședinței de Guvern, actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial.
UPDATE1. Stenograma ședinței de Guvern din 31 ianuarie 2017
După ce a aprobat declasificarea stenogramelor cuprinzând dezbaterile din şedinţele desfăşurate la data de 18.05.2016 (extras) şi la data de 31.01.2017 (integral), Guvernul le-a publicat pe site. Stenogramele pot fi consultate mai jos.
Stenograma sedinta de guvern 31 01 2017 by Letiția Provian on Scribd
UPDATE2. Judecătorul Cristi Danileț: Ordonanța de abrogare conține un articol neconstituțional
Judecătorul Cristi Danileț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat că ordonanța emisă duminică de Guvernul Grindeanu, de abrogare a OUG13/2017, conține un articol ce contravine unei decizii a Curții Constituționale.
Şi totuşi este o problemă: art. 25 alin 5 Codul de procedură penală a respectat cerinţa impusă de CCR prin decizia 586/2047 în OUG apărut marţi noaptea, dar azi nu mai respectă această cerinţă în OUG 14/2017, care o înlocuieşte. Aş vrea să cred că este o eroare a Guvernului. Oricum, ea va putea fi corectată de Parlament în procedura de aprobare a OUG , a declarat judecătorul Cristi Danileț, potrivit Mediafax.
Danileț a argumentat acest viciu de neconstituţionalitate.
Încerc să explic: acel articol din Codul de procedură penală spune că, dacă un dosar se prescrie, instanţa nu ar trebui să soluţioneze chestiunea prejudiciului, ci închide dosarul şi gata. Dar CCR a spus că trebuie să fie soluţionată şi această chestiune, chiar dacă dosarul se închide. Prin OUG 13 de marţi noaptea a fost corectat în acest sens textul. Dar prin OUG 14 se reia forma veche, care cuprinde acest viciu de neconstituţionalitate. Ca să fiu mai direct, OUG 14 e parţial neconstituţională, cu privire la un singur articol şi anume art 25 alin 5 din Codul de procedură penală. Dosarele însă nu sunt afectate, întrucât judecătorii aplică direct deciziile CCR , a explicat judecătorul, transmite aceeași sursă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!