Parlamentarul PNL Bihor consideră că dacă cei responsabili de acordarea permisului de exploatare la Băița veneau în teren ar fi rezolvat urgent situația. Mai clar, deputatul explică faptul că suprapunerea de perimetre invocata de ANRM este o interpretare eronata.
[eadvert]
Legea minelor 85/2003 clarifica foarte exact ca acordul unui titular este necesar pentru perimetrele de exploatare pentru acordarea unui permis. Ori ANRM a verificat suprapunerea unui perimetru de dezvoltare. Mai mult inexistenta unui acord este o falsa problema întrucât Ministerul Economiei a acordat dreptul de exploatare a calcarului încă de la înființarea acestei societăți. Mai mult titularul perimetrului de dezvoltare – exploatare a redevenit in anul 2013 titular de licența in baza unui protocol care asigura dreptul de exploatare a calcarului pentru Baita Bihor.
Licența 999/ 1999 așa cum a comunicat ANRM Ministerului este exclusiv de subteran. In alta ordine de idei, parlamentarul spune că această zonă de dezvoltare a licenței 999/ 1999 cu perimetrul desenat pt dezvoltare se întinde până la Platoul Padiș. adică pe o rază de 60 km.
Zăcămintele omologate ce se pot exploata in aceasta licența sunt in subteran . Cariera este situată la suprafața. În plus cele două zone de exploatare la Băița sunt separate printr-o vale, deci nu pot fi confundate.
Toate aceste argumente au fost aduse luni, într-o întâlnire între reprezentanți ai Ministerului Economiei, ai Agenției Naționale a Resurselor Minerale, cu secretarului general adjunct al guvernului Mircea Abrudean, pe de o parte, și cu reprezentanți ai SC Băița Bihor SA .
Chiar dacă s-a dorit a fi o prezență discretă în mederea acestei situații, prefectul de Bihor Dumitru Țiplea, cu determinarea caracteristică a uzat de toate pârghiile pe care le-a avut la dispoziție pentru ca minerii să nu devină din contribuabili asistați. Un memoriu al minierilor a ajuns la Guvern, iar minerii au avut și o discuție așa cum și-au dorit cu cei care pot decide acordarea dreptului de exploatare.
Pentru implicarea sa în rezolvarea situației lor, minerii au ținut să-i mulțumească prefectului Țiplea și îi transmita că îl așteaptă la Băița pentru a-i mulțumi personal. Faptul că Băița Bihor „aduce valută în zonă”, în condițiile în care e plasată într-o zonă defavorizată, fără industrie, că are contracte și acordă salarii peste media județului sunt alte argumente prezentate la București.
Nu in ultimul rând soarta celor 70 de familii nu poate fi decisă de interpretări ale Legii minelor cu rea credință. ANRM are rolul de a concesiona resursele statului si de a aduce venituri la Bugetul acestuia nu are sub nici o forma rolul de a împiedica activitățile companiillor din România. Pentru ca a trecut foarte mult timp de când ANRM nu a rezolvat problema “ dreptului la munca” , cei 11 oamenii aflați in greva foamei au decis sa nu renunțe.
Ei spun ca este inadmisibil ca un om plătit si din munca lor sa fie atât de sârguincios cu inventarea motivelor pentru neacordarea permisului de exploatare
„Atâta vreme cât societatea e aceeași , cariera nu a mutat-o nimeni, ANRM e același si a eliberat permise, ne întrebam ce interese are? Acestea nu pot fi interesele statului. Avem încredere in demersurile celor din Bihor dar nu avem încredere intr-un om care nu s-a deranjat de 30 de zile sa constate situația. Așteptăm aici in cariera eliberarea permisului.”, transmit muncitorii de la Băița, aflați în greva foamei.
Protest pentru dreptul la muncă: Directorul general al SC Băița Bihor s-a blocat în carieră
Citiți principiile noastre de moderare aici!