Guvernul Dăncilă a ales ca, printr-o Ordonanță de Urgență, să amâne aplicarea legii adoptată de Parlament și, implicit, să amâne revenirea contribuabililor mijlocii de la regionalele fiscale la sediile județene ale ANAF. Inițial, conform legii revenirea ar fi trebuit să se producă începând cu 1 aprilie, însă termenul a fost prorogat pentru 1 august 2018, printr-o OUG adoptată joi, de Guvern.
UDMR inițiase legea ce a fost adoptată de Parlament și, prin senatorul Cseke reacționează la atitudinea Guvernului PSD-ALDE: „Este inexplicabil de ce Guvernul a decis continuarea unei practici de administrare a taxelor și impozitelor care s-a dovedit a fi inadecvată atât pentru stat cât și pentru antreprenori. În ultimii doi ani, de când administrarea acestor taxe și impozite s-a centralizat de la nivel județean la nivel regional, s-a adeverit că decizia nu a fost una corectă, având în vedere faptul că acești contribuabili mijlocii au avut de parcurs sute de kilometri până la centrele regionale pentru a-și plăti impozitele.
Mai mult, statisticile arată că în acești doi ani au intrat mai puțini bani în bugetul de stat din impozite colectate de la contribuabili mijlocii, față de sumele rezultate atunci când firmele au avut posibilitatea de a se adresa organelor fiscale mai apropiate de sediile lor. În decembrie, Parlamentul a adoptat proiectul de lege elaborat de UDMR, care prevede contracararea acestei birocrații inutile. Acest act normativ ar fi urmat să intre în vigoare din 1 aprilie, însă Guvernul a amânat printr-o ordonanță de urgență până la 1 august aplicarea acestei noi legi. Decizia Guvernului va afecta peste 10.000 de contribuabili mijlocii”, a declarat liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila.
UDMR: Ministerul Finanțelor a sabotat
Cseke Attila a adăugat că, deși Uniunea a semnalat cu câteva săptămâni în urmă Ministerului Finanțelor faptul că acesta boicotează practic aplicarea actului normativ, nu s-a luat nici o măsură în sistemul fiscal pentru a facilita implementarea prevederilor noii lege.
„Nu s-a făcut nici un demers tocmai pentru că se așteptau ca Guvernul să amâne în ultimul moment aplicarea legii care ar fi reglementat posibilitatea ca contribuabilii mijlocii să își poată plăti taxele și impozitele din nou la nivel județean”, a explicat senatorul bihorean.
UDMR s-a opus, încă din 2016, în timpul Guvernului tehnocrat, modificării legislative care prevedea atunci centralizarea sistemului de administrare a taxelor și impozitelor plătite de contribuabilii mijlocii de la nivel județean la nivel regional. Uniunea a continuat, în ultimii doi ani, să susțină necesitatea reinstaurării sistemului descentralizat. Organul fiscal nu a schimbat, însă, această practică birocratică, motiv pentru care parlamentarii UDMR au decis elaborarea unei propuneri de modificare legislativă pentru a soluționa problema creată – a atras atenția Cseke Attila.
În opinia senatorului, administrarea taxelor și a impozitelor la nivel județean, cât mai aproape de sediile contribuabililor mijlocii, s-a dovedit a fi mult mai eficientă decât sistemul centralizat la nivel regional „Acest lucru dovedește, din nou, că avem nevoie de descentralizare reală în România”, a subliniat senatorul UDMR. JB – C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!