Urmare a acţiunii minerilor de la firma privată Mineral Mining, ce s-au blocat marţi în subteran la Băiţa Plai, prefectul Claudiu Pop a remis un comunicat de presă, prin care aduce la cunoştinţă poziţia formulată de către Ministerul Economiei şi ANRM în legătură cu această situaţie. În esenţă, se arată faptul că titularul licenţei de exploatare în perimetrul minier este compania de stat SC Băiţa SA, aceasta fiind singura sub tutela Ministerului Economiei. Pentru ca firma ce a preluat Mineral Mining – adică African Consolidated Resources SRL – să se poată asocia la această licenţă deţinută de către Băiţa SA, investitorii privaţi trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Condiţii pe care Mineral Mining – African Consolidated nu le îmdeplinesc, cel puţin deocamdată, transmite ministerul.
Teme de casă pentru African
Redăm, în continuare, din cele transmise de către autorităţile statului: „În cazul solicitării făcute de compania African Consolidated Resources SRL de a se asocia la licență, aceste condiții nu sunt îndeplinite, având în vedere faptul că SC Mineral Mining SA, firmă preluată de African Consolidated Resources SRL, are datorii la SC Băița SA. Mai mult, documentele necesare care să ateste capacitatea tehnică și capacitatea financiară nu au fost prezentate. De precizat este și faptul că solicitarea de asociere la licență, precum și celelalte demersuri pentru asociere sunt demarate exclusiv de către titularul de licență, dacă se decide de Consiliul de Administrație, de către societate, nu de către Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului. Mai mult, asocierea trebuie aprobată de Agenția Națională pentru Resurse Minerale, după ce toate aceste condiții sunt îndeplinite”, e mesajul formulat de către Ministerul Economiei, prin intermediul Prefecturii.
Licenţele ANRM
În problema licenţelor, ANRM evidenţiază mai multe aspecte, din care reiese că African Resources nu poate exploata legal, la această oră şi că în baza Licenţei de exploatare nr. 999/1999 din subteran, deţinută de Băiţa SA nu se poate face exploatare la suprafaţă.
Iată ce transmite ANRM: „Prevederile legale permit exploatarea resurselor minerale în baza licențelor de concesiune pentru exploatare sau după caz în baza permiselor de exploatare. Exploatarea substanțelor minerale utile în baza unei licențe de concesiune pentru exploatare se face pe rezerve/resurse omologate prin actul denumit încheiere.
Exploatarea rezervelor minerale în baza permiselor de exploatare se face pentru o perioadă de un an de zile pe resurse/rezerve care nu sunt omologate prin actul numit încheiere.
Exploatarea minieră din subteran (mină) se face în baza Licenței de exploatare nr. 999/1999, pe substanțele minerale utile enumerate la punctul A.d, și a avizelor la Programele de exploatare anuale (punctele A.f și A.g).
Exploatarea minieră de suprafață (carieră) este interzisă în lipsa unei licențe de exploatare în vigoare, chiar dacă este îndeplinită condiția existentei încheieri de resurse/rezerve cu nr. 142-2000.
Exploatarea minieră de suprafață (carieră) este posibilă în baza unui permis de exploatare în condițiile anulării încheierii de resurse/rezerve cu nr. 142-2000.
Până la această dată nici o societate interesată nu a făcut solicitare pentru obţinerea unei licenţe de concesiune pentru exploatare sau a unui permis de exploatare pentru calcar cristalin şi exploatarea acestei substanţe în carieră (exploatare minieră de suprafaţă).
Interpretarea cum că în baza Licenţei de exploatare nr. 999/1999 se poate face şi exploatarea calcarului cristalin de la suprafaţă, este eronată şi nu poate fi acceptată în condiţiile prevederilor exprese din Legea minelor nr. 83/2000”.
Condiţii pentru licenţă, la Mina Băiţa
„Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului este mandatat să facă următoarele precizări:
Societatea Comercială Băița S.A. este o societate deținută în proporție de 100% de statul român și deține licență de exploatare pentru toate resursele din perimetrul minier. Pentru ca o altă societate, potrivit Legii minelor 85/2003 și a HG 1208/2003 privind normele de aplicare ale legii, să se poată asocia la o licență deținută de un alt titular, este obligatoriu să respecte următoarele condiții:
1. Cerere formulată de către titularul de licenţă de concesiune şi viitorul asociat în participaţiune, însuşită prin semnare şi ştampilare de către reprezentanţii legali ai celor două societăţi.
2. Prezentarea capacităţii tehnice a viitorului asociat, care se va realiza fie prin prezentarea unei copii de pe atestatul de capacitate tehnică, fie se va prezenta pe proprie raspundere lista utiliajelor şi dotărilor tehnice miniere şi a personalului de specialitate, cu precizarea raportului de muncă cu aceşita. În vederea dovedirii capacităţii tehnice, pentru cea de a doua ipoteză se vor anexa actele doveditoare.
3. Prezentarea capacităţii financiare a viitorului asociat, care constă în prezentarea obligatorie a certificatului de atestare fiscală şi a certificatului de la bugetul local, în termenul de valabilitate, şi a unei scrisori de bonitate bancară.
4. Certificat constatator emis de Of. Reg. Com. privind capacitatea legală a viitorului asociat (ex. documentul tipizat cuprinde precizarea obiectului de activitate, capitalul social, acţionarii/asociaţii, administratorul/administratorii societăţii, etc).
5. Copie de pe actul constitutiv şi certificatul de înmatriculare/ autorizare ale viitorului asociat,
6. Contractul de asociere în participaţiune, în forma care urmează a fi aprobată de către ANRM.
7. Hotărârile organelor de conducere ale celor doi asociaţi cu privire la aprobarea asocierii. Companiile şi societăţile naţionale care execută activităţi miniere vor obţine aprobarea autorităţii competente numai cu acordul prealabil al ministerului de resort”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!