Potrivit Hotărârii de Guvern, vor fi expropriate 358 de imobile, situate pe o suprafață totală de 130.755 metri pătrați.
„Suma necesară despăgubirii pentru aceste imobile se ridică la 5,778 milioane lei. Fondurile vor fi alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor”, se arată într-o informație de presă transmisă de Guvern.
Imobilele care urmează a fi expropriate sunt situate pe raza localităților Lugașu de Jos, Aleșd și Peștiș.
[eadvert]
Consiliul Județean Bihor a anunțat, săptămâna trecută, că a fost selectat constructorul care va executa lucrările la șoseaua de centură. Astfel, firmele Drum Asfalt și Trameco, parte din Grupul Selina, au câștigat licitația cu o ofertă în valoare de 74,8 milioane de lei, fără TVA. Dacă nu vor fi depuse contestații, contractul de proiectare și execuție ar urma să fie semnat până la sfârșitul lunii martie.
„Proiectantul are două luni să realizeze proiectul tehnic. La începutul verii vom începe lucrările de execuție. Într-un an de zile, conform contractului, lucrările trebuie finalizate. În vara anului viitor traversarea orașului Aleșd, spre Cluj, Oradea și Zalău, se va face mult mai fluent. Centura va avea două brațe care pornesc dinspre Tinăud și Aleșd. Cel scurt, spre Peștiș și Zalău, cel lung ocolește Aleșdul printre Crișul Repede și cartierul de blocuri și se termină în DN 1, între Aleșd și Lugașu de Jos”, a precizat Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor.
Șoseaua de centură va fi formată din două tronsoane, respectiv o variantă de traseu în partea de sud, ca alternativă la DN 1, și o variantă în partea de nord a orașului, ca alternativă la DN 1H. Proiectul presupune construcția unui drum de 5,9 kilometri, cu o bandă pe sens, 3 poduri, 18 podețe și o parcare.
Urmează Beiuș și Sânmartin
Potrivit CJ Bihor, centura Aleșd este cel mai avansat proiect din cele trei pe care autoritățile județene le realizează în parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Bolojan a transmis că în cursul acestei luni vor fi desemnați și constructorii centurii Beiuș și pentru drumul ocolitor al comunei Sânmartin.
„Până la sfârșitul anului viitor aceste proiecte trebuie finalizate”, a subliniat Ilie Bolojan.
Trimite articolul
XDaca si la centura asta vor permite ca fiecare sa isi faca iesire si podet in dreptul casei, o fac degeaba. Va fi tot atat de fluent ca drumul prin Osorhei.