IMM-urile cu probleme la rambursarea creditelor au şansa să şi le restructureze. În luna septembrie a avut loc o întâlnire a Consiliului de Administraţie al Asociaţiei Române a Băncilor şi reprezentanţii asociaţiilor patronale. În urma acestei întâlniri, comunitatea bancară a hotărât să pună la dispoziţia mediului de afaceri un set nelimitativ cu cele mai utilizate scheme şi soluţii de restructurare a creditelor acordate IMM-urilor.
Reprezentanţii Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO) au propus Asociaţiei Române a Băncilor chiar amânarea la plată cu 12 luni a ratelor de capital aferente creditelor în suferinţă acordate IMM-urilor, făcându-se doar plata dobânzilor. „În Italia se aplică o astfel de amânare, dar la noi bancherii au fost cam reticenţi spunând că mediul bancar din România nu este atât de solid”, a declarat Laurenţiu Ploşceanu, preşedintele ARACO la reuniunea de luna trecută de la Oradea.
Restructurare
„Aplicarea schemelor de restructurare se face de către fiecare bancă în concordanţă cu normele interne ale acesteia şi în funcţie de condiţiile şi particularităţile clientului solicitator şi a facilităţilor acordate”, ne-a comunicat Radu Graţian Gheţea, preşedintele ARB.
Procesul de restructurare al creditelor permite împrumutaţilor care întâmpină greutăţi legate de fluxul de numerar să modifice de comun acord cu banca creditoare caracteristicile creditului: dobânzi, durată, scadenţe, perioade de graţie. „Prin procesul de restructurare băncile îşi asumă un nou risc, de aceea acest proces nu trebuie înţeles de clienţi ca o măsură de amânare a unei stări de insolvenţă inevitabilă şi presupune evaluarea comportamentului şi a activităţii clientului până la momentul în care solicită restructurarea creditului, capacitatea de plată de care dispune, analiza economico-financiară a acestuia, precum şi capacitatea clientului de a achita restanţele deja acumulate”, se spune în comunicatul ARB.
Cele mai întâlnite scheme de restructurare a creditelor utilizate în România sunt: rescadenţarea, reeşalonarea şi refinanţarea.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!