Dacă anul 2018 îl închidea cu un excedent bugetar de circa 100 de milioane de lei, aflăm că 2019 s-a închis pentru Consiliul Județean cu circa 45 de milioane de lei bani rămași necheltuiți. La jumătate, după cum subliniază președintele Pasztor, dar tot un excedent major este, din cauza incapacității de a cheltui banii pe investițiile prevăzute inițial.
Motivul pentru care Consiliul și-a redus excedentul bugetar nu este ducerea la bun sfârșit a vreunei investiții utile bihorenilor, ci incapacitatea Consiliului Județean de a obține de la Guvern sume pentru cheltuielile sociale, de la DGASPC – Protecția Copilului!
În timp ce alte județe au cerut și au primit de la Guvern, pe finalul anului trecut, sume pentru finanțarea sistemului privind copiii instituționalizați, în județul Bihor nu a fost cazul deoarece administrația Pasztor a pus toți banii din bugetul județului, fără să ceară Bucureștiului, câtă vreme nu s-au găsit alte investiții de pus în practică! Acum, din cele circa 90 de milioane de lei, cât costă cheltuielile anuale cu DGASPC, Guvernul va pune măcar 20 de milioane.
Între timp, senatorul UDMR Cseke ne anunță bucuros că Guvernul va cofinanța și cheltuielile cu cele două teatre și cu Filarmonica din Oradea, și acestea finanțate integral de CJ Bihor, până acum. S-ar traduce cu o economie de până la 18 milioane de lei, la bugetul județului. Se nasc din start măcar două întrebări: ce se va întâmpla cu acești bani? Vor fi cheltuiți cu folos, pentru infrastructura județului, sau vor rămâne de pomană, în excedentul reportat, iarăși, pentru la anul?
Senatorul Cseke Attila, anunță că, la cererea UDMR, Guvernul liberal a acceptat să preia în sarcina Bugetului de Stat cofinanțarea acelor instituții de cultură – teatre, opere și filarmonici – aflate în subordinea autorităților locale. În această situație se află cele două teatre din Oradea – Regina Maria și Szigligeti – precum și Filarmonica de Stat Oradea, toate finanțate până acum exclusiv din bugetul Consiliului Județean Bihor. Bugetele instituțiilor culturale de acest tip vor fi cofinanțate de Guvern cu între 30 și 50% din bugetul de funcționare, transmite Cseke. Acesta estimează că, astfel, s-ar face o economie la bugetul județului de 10 – 18 milioane de lei, nu doar în acest an, ci și în anii ce urmează. Se pleacă de la premisa că anul trecut bugetele celor două teatre și cel al Filarmonicii au însumat 35 de milioane de lei.
Pentru finanțarea instituțiilor culturale de acest tip se înființează un fond distinct la nivel național, în limita a 3% din totalul încasărilor provenite din impozitul pe venitul global (IVG), la nivel național.
Cseke: Discriminați față de Cluj
“Pentru Județul Bihor, este o chestiune total discriminatorie, în timp ce în alte județe banii vin de la Ministerul Culturii. În județul Cluj, CJ Cluj nu are în subordine niciun teatru și nici cele două opere, română și maghiară, care sunt în subordinea Ministerului Culturii, bugetul fiind suportat de la nivel național”, transmite Cseke, care vede cum județul Cluj a avut astfel la dispoziție bani pentru diferite alte investiții.
„Cele două teatre și Filarmonica sunt descentralizate prin Hotărâre de Guvern, din ianuarie 1997. Sunt 23 de ani plini în care CJ Bihor a finanțat Teatrul de Stat din Oradea. 126,5 milioane de euro pe care CJ Bihor i-a cheltuit pentru cultură, în timp ce alte județe, mult mai bogate decât județul Bihor, precum Cluj, nu au cheltuit niciun leu pentru teatre. Era o chestiune total discriminatorie. Și atunci evident că s-au căscat diferențe între cele două județe, inclusiv pe infrastructură”, continuă Cseke.
CJ-ul pierde, însă, la cota din IVG
Dacă Bihorul face economii cu instituțiile de cultură, în schimb, scade cota pe care o va încasa Consiliul Județean, din impozitul pe venitul global (IVG), conform celor aflate de la liderul grupului UDMR din Senatul României. Pentru că s-au făcut ajustări, o dată cu instituirea acestui 3%. Câștigă primăriile care, de la acel 60% de anul trecut, în 2020 li se vor returna 63% din totalul încasărilor provenite din IVG. În schimb, scade cota alocată către consiliile județene, de la 17,5% la 14%. De la 15%, scade la 14% și procentul ce se va aloca prin Finanțe, pentru echilibrarea bugetelor locale, iar 6% este procentul din IVG pe care îl vor împărți direct consiliile județene către primării, după ce inițial procentul era mai mare, 7,5%.
„Acest 3% către instituțiile de cultură din subordinea administrațiilor locale ar însemna 700 – 720 milioane de lei, din estimările noastre. Este o propunere UDMR și care a fost asumată, se regăsește în Legea bugetului de stat. Spre deosebire de sănătate, unde spitalele, indiferent că au fost descentralizate, au finanțarea asigurată de CNAS, la cultură s-a descentralizat, dar fără resursă financiară. Iar dacă în Bihor sarcina a fost preluată de Consiliul Județean, în alte județe, precum Satu Mare sau Mureș, au fost preluate de primăriile municipiilor”, explicitează Cseke.
Sumă dublată la drumurile mici
O altă veste bună o reprezintă creșterea fondurilor alocate Bihorului pentru drumurile județene și comunale, prin Bugetul de Stat. De la 11,7 milioane la 21,7 milioane, dintr-o pungă națională de 600 de milioane de lei. “Nu e pentru o anumită conducere sau alta a instituțiilor. Important este că se aduc fonduri”, asigură Cseke, informând și despre celelalte proiecte din Bihor pe care UDMR le-a cerut finanțate prin Bugetul de Stat și pe care Guvernul PNL și le-a asumat, pentru 2020.
Ce a mai primit UDMR
Iată proiectele pentru care UDMR a cerut și a și primit finanțare de la Guvern, pentru județul Bihor, din bugetul pe 2020, remarcându-se faptul că acestea se regăsesc în bazinul electoral al UDMR, din Bihor:
15 milioane pentru Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Nord-Vest, pentru proiecte de apă și apă uzată;
5 milioane pentru finanțarea lucrărilor pentru corp nou la Liceul Teortetic Horvath Janos Marghita;
3 milioane pentru varianta ocolitoare a municipiului Salonta. Cseke: “Primăria Salonta a predat SF-ul către Ministerul Transporturilor și CNAIR. Pe baza lui se va elabora o HG, după care poate fi scoasă la licitație execuția lucrării, eventual în a doua jumătate a anului”.
4 milioane – prin Ministerul Educației, pentru achiziționarea, amenajarea și dotarea sediului pentru Centrul pentru formare continuă în limba maghiară din municipiul Oradea. Înființarea acestui centru pentru dascălii din învățământul cu predare în limba maghiară este prevăzută într-o Hotărâre de Guvern din 2018. Cseke: “Va perfecționa cadrele din învățământul de limbă maghiară”.
La aceste sume, Cseke adaugă și cele pentru noul terminal al Aeroportului Oradea: “În ultimii ani, UDMR a adus în județul Bihor, prin Legea Bugetului de Stat 81 de milioane de lei. Cred că stăm foarte bine între partidele politice”.
Trimite articolul
XCulturã originalã dã numai artistul. M DE LA MECENAT SAU M DE LA MAESTRU? Orice altã imixtiune dã kitsch. pentru cã,, iubirea aleargă spre iubire” ( W. Shakespeare).
Politicianul aleargă spre iubire politicã.