„În condiţiile în care municipalitatea vorbeşte despre preţul mare la gigacalorie trebuie să propună module alternative: apă geotermală, cărbune”, spune directorul Zonei Metropolitane Oradea, Adrian Foghiş. Una dintre alternativele luate în calcul de Foghiş este producerea căldurii şi a curentului electric din gunoaie, în incinerator. Modelul este cel al administraţiei vieneze şi ar rezolva şi o altă problemă a comunelor din zona metropolitană: costul ridicat pe care Keviep îl percepe pentru a depozita gunoiul la halda ecologică.
Conducerea ZMO are în calcul mai multe soluţii pentru a rezolva problema: un parteneriat cu firma Holcim care construieşte un astfel de incinerator, construcţia unui incinerator pe fonduri transfrontaliere, dar şi perspectiva de a duce gunoaiele ZMO la Deva, unde funcţionează deja un incinerator, dacă acest demers se va justifica din punct de vedere al costurilor. Chiar săptămâna viitoare, directorul ZMO Oradea va face o vizită de documentare la incineratorul de la Deva.
Chiar dacă primarii din zona metroplitană se arată deschisă la perspectiva de a construi un incinerator, Andrian Foghiş anticipează totuşi că în momentul în care acesta ar putea obţine finanţare pe fonduri transfrontaliere va trebuie rezolvată problema amplasamentului. „Trebuie să vedem unde vom amplasa incineratorul, fiindcă oricâte filtre vor exista tot va fi o problemă de noxe”, spune Foghiş.
Costuri mari
Cei mai afectaţi de taxa Keviep sunt locuitorii din zonele din afara oraşului. De exemplu, la Păuşa unde gunoiul adus la Oradea se colectează de la 45 km. Ceea ce îi determină pe primari să ia în calcul construcţia incineratorului este costul perceput de Keviep din poziţia de monopol pe care o are asupra gunoaielor din ZMO.
„Keviep-ul ne percepe o taxă de 12 euro/tonă plus TVA. Ori această taxă este mai multe de jumătate din cheltuielile pe care noi le avem cu colectarea gunoaielor, transport, salariile angajaţilor, personal TESA, contabilă, încasatori. De aceea luăm în calcum şi construcţia unui incinerator care ar putea fi realizat împreună cu localităţile partenere din Ungaria”, spune primarul de Nojorid, Mircea Crainic.
Cu prilejul unei întâlniri care a avut loc săptămâna trecută la Oşorhei, între primarii din ZMO şi omologii lor din Ungaria, acelaşi punct de vedere a fost împărtăşit şi de primarul din Girişul de Criş, Ioan Paşca. Acesta a reclamat şi aşa numitele condiţii eco în care se depozitează gunoaiele la groapa din Oradea.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!