Marţi, reprezentanţii Comisiei Europene şi-au dat acordul de principiu pentru proiectul Bihorului de management integrat al deşeurilor solide. Informaţia ne-a fost furnizată de Consiliul Judeţean Bihor. La întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei Europene, din partea Bihorului au participat vicepreşedintele CJ Bihor, Dumitru Voloşeniuc, directorul tehnic al CJ – Filip Cheşeli şi Paul Fătuşan – consilier la compartimentul de mediu al CJ Bihor.
Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bihor” a fost introdus spre finanţare pe axa POS – Mediu, fiind derulat prin Ministerul Mediului. Aprobarea finanţării se face direct la Bruxelles, deoarece proiectul depăşeşte valoarea de 50 milioane de euro. Mai precis, 52,4 milioane de euro. Astfel se explică vizita delegaţiei CE la Bucureşti de săptămâna aceasta.
În cadrul acestui proiect, în judeţ se vor realiza mai multe staţii de transfer şi sortare a deşeurilor. În paralel, se vor închide gropile de gunoi din judeţ, astfel încât Bihorul va avea o singură groapă de gunoi, la Oradea. Pe acelaşi amplasament pe care azi este groapa oraşului.
Comisia Europeană şi-a dat acordul de principiu pentru proiectul judeţean de gestiune a deşeurilor. Gunoaiele Bihorului ar trebui gestionate în mod integrat. Aceasta deoarece până în 2015, gropile de gunoi existente în judeţ ar trebui închise. În acest sens, Consiliul Judeţean are un proiect în derulare, intitulat „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bihor”. În valoare de 52,4 milioane de euro, proiectul are nevoie de finanţarea Uniunii Europene. Comisia Europeană este instituţia europeană care va da undă verde investiţiei. Marţi, o delegaţie a Comisiei Europene prezentă la Bucureşti şi-a dat acordul de principiu pentru proiectul Bihorului.
La întâlnirea cu reprezentanţii CJ Bihor, din partea Comisiei Europene au participat Benoit Nadler – comisar CE pentru Mediu, Jean Tilly – expert asistenţă tehnică JASPERS, Andreas Mentzis – team leader, Consorţiul de consultanţă EPEM/ISPE.
„Aplicaţia de Finanţare pentru acest proiect, pe POS Mediu – Axa prioritară 2, urmează a fi depusă până la sfârşitul lunii aprilie. Până la data depunerii, Consiliul Judeţean trebuie să obţină avizele şi acordurile aferente proiectului. Prin proiect se asigură construirea facilităţilor de transport şi tratare a deşeurilor solide (staţii de transfer, staţii de sortare, staţie de tratare mecanică), precum şi închiderea celor opt depozite de deşeuri urbane, neconforme, din judeţul nostru”, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Judeţean Bihor. Închiderea acestor depozite de deşeuri (gropi de gunoi) ar trebui realizată până la finele anului 2015.
ISPE, subcontractant
Joi, directorul tehnic al CJ Bihor, Filip Cheşeli, ne-a declarat că studiul de fezabilitate ar trebui finalizat până în luna mai. „Aplicaţia e comandată de Ministerul Mediului. Ei au comandat consultantul. Masterplanul, studiul de fezabilitate şi cererea de finanţare sunt elaborate de EPEM Grecia. Subcontractant este ISPE Bucureşti”, ne-a declarat Cheşeli. O dată aceste documente finalizate, Consiliul Judeţean Bihor va deveni beneficiarul proiectului. CJ Bihor se va ocupa de licitaţiile pentru proiectele tehnice şi execuţie. ISPE Bucureşti este aceeaşi firmă care a realizat masterplanul în urma căruia Primăria Oradea a decis retehnologizarea CET prin trecerea pe gaz.
Prin acest proiect, vor fi construite staţii de transfer şi sortare a gunoiului la Beiuş, Salonta, Aleşd şi Marghita. Oradea intră în proiectul de management integrat al deşeurilor cu groapa de gunoi existentă. De altfel, o dată ce proiectul va fi finalizat, în Oradea va funcţiona singura groapă de gunoi din Bihor.
Călin Corpaș
Citiți principiile noastre de moderare aici!