Iar până la înfiinţarea gropilor ecologice, drumul este şi mai lung. Primăriile care nu îşi închid gropile de gunoi clasice la termenul dat de Uniunea Europeană riscă amenzi de 60.000 de lei. Primăriile din Bihor aşteaptă ca finanţarea unor halde ecologice să vină de la administraţia centrală. Este şi cazul Beiuşului. O staţie de biogaz sintetic ar rezolva problema deşeurilor biodegradabile şi există un astfel de proiect în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Inracomunitară „Ţara Beiuşului”. În zona Beiuşului unde societatea Edilul prestează servicii de salubritate soluţia găsită este de a transporta gunoiul la halda din Ştei care rămâne deschisă până în 2010.
6euro/mc
Şeful Edilul Beiuş, Petru Jurj, pledează pentru varianta Ştei în balanţă cu varianta Oradea. Argumentele sale sunt preţul pe mc de gunoi depozitat mai mic de 2,5 ori la Ştei, comparativ cu Oradea, şi preţul de transport care este mai mic de aproximativ trei ori dacă gunoiul este dus la Ştei.Jurj susţine că o staţie de transfer la Beius, nu rezolvă problema salubrităţii, deoarece, după selectare materialele reciclabile nu sunt achiziţionate. Primarul Şteiului, Ioan Lucaciu este pregătit să facă faţă gunoiului din zona beiuş.
„Dacă Prefectura avizează favorabil hotărîrea Consiliului local Ştei dată în acest scop şi dacă Beiuşul este de acord cu tariful de 6euro/mc de gunoi depozitat, noi acvem capacitatea să preluăm gunoiul”, spune primarul Lucaciu.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!