Aceasta este promisiunea organizatorilor ediţiei din acest an a Galei Traficanţilor de Cultură. Evenimentul are loc în perioada 21-24 septembrie într-un cadru neconvenţional. La fabrica de blănuri Rovex. Gala Traficantului de Cultură Internaţional”, unul dintre cele mai importante evenimente organizate în Oradea, dedicate artei.GTCI’12 este un eveniment care îşi propune combinarea armonioasă a diferitelor forme de manifestare ale artelor. Festivalul dureaza 4 zile, iar ,,traficul de cultură” se petrece în cadrul programelor create special pentru implicarea şi delectarea publicului.Gala Traficantului de Cultură Internaţional este festivalul producţiilor de nişă, al experimentului şi experimentalului, al noilor formule şi răsturnări de convenţie sau, altfel spus, este piaţa de schimb a noutăţilor spectaculare.
GTCI se defineşte şi ca un baromentru al artei spectacolului, de aici şi de aiurea. Aici se pot vedea producţii de top aparţinând celor mai variate direcţii, festivalul urmărind realizarea unor evenimente culturale, acolo unde tinerii se întâlnesc, în vederea atragerii lor înspre cultură, artă şi tradiţie. Evenimentele zilnice pot fi clasificate astfel: evenimente pasagere – reprezentaţii publice ale unor piese de teatru ce aparţin grupurilor de teatru de cercetare participante, concerte de muzică neconvenţională, clasică, jazz, medievală, care vor fi susţinute în diverse situaţii propuse de tema generală a evenimentului, proiecţii video ale unor filme de referinţă din literatura filmului de artă, conferinţe, laboratoare, lansări de carte, workshop-uri, lecturi, dezbateri.
Vor fi şi evenimente permanente: expoziţii de artă: pictură, sculptură, instalaţii,bibliotecă antitotalitară. Va fi şi un program educational, adică workshop-uri, lecturi, dezbateri .GTCI 12 are, de asemenea,şi o contribuţie personală în ,,traficul de cultură”, ce constă în piese de teatru, filme proprii, radio si TV. Toate acestea se adaugă arhivei de experienţă a GTCI şi garantează calitatea evenimentului”, spun organizatorii pe blogul oficial al evenimentului. GTCI este un eveniment cultural care are ca scop promovarea producţiilor experimentale, într-un efort de a face ca şi oraşul Oradea să devină vizibil în sfera internaţională a artelor şi a circuitului cultural. Printre secţiunile acestei gale se numără piese de teatru, concerte, filme, arte vizuale, expoziţii de fotografie, ateliere de teatru şi lansări de carte. Artiştii invitaţi sunt din România şi din străinătate.
Artişti în gală
Organizatorii evenimentului propun orădenilor o incursiune în microcosmosul intim al Andrei Baban. Printre artiștii invitați în acest an se numără >Simone Perinelli, Mike Godoroja, Dubase, Andra Baban, Diana Oțet, Consuelo Mura, Ana Florea, Alexandra Gavrila, Acustimantico și Gabor Zsofi. Lucrările artistei Andra Baban ne vorbesc despre lumi apuse şi nostalgia istoriei personale. Actrița Andreea Bibiri va susține, în cadru Galei, un laborator de teatru pentru actori profesioniști, proaspăt absolvenți sau studenți de teatru. Laboratorul se desfășoară în 21 și 22 septembrie, în intervalul orar 10.00 – 18.00 cu o pauză de 2 ore la prânz. Locurile sunt limitate, înscrierile se fac pe adresa gtci.românia@gmail.com sau la numărul de telefon 0757 365 146.Având o lungă şi prolifică viaţă creativă, artista Consuelo Mura va prezenta o serie de lucrări la GTCI 2012. Lucrările artistei reflectă motive încărcate de senzualitate şi feminitate, siguranţă de sine, care alunecă spre un realism aproape fotografic.
Teatrul este o forma artistică reprezentată de oameni cu adevărat excepţionali la GTCI 2012. Unul dintre aceşti reprezentanţi este actorul şi regizorul Simone Perinelli.
De ce au ales Rovex?
Publicul amator de artă vizuală, teatru, spectacole unplugged, seri de filme rare, cărți interzise este aşteptat să vina şa Gală și să-și mute perspectiva prin care vede acum lucrurile, către perspectiva oferită de imaginația nesecată a artiștilor ce-și vor expune operele către văzul oricărui ochi curios și oricărei minți destul de ascuțite să ințeleagă fiecare afișare în parte cât și să dezlege misterul ce le unește pe toate.
„Dimensiunile mari ale halelor, amplasarea oarecum la marginea centrului, aproapierea de Cetatea Oradea, un simbol al orașului, simbol care înradacineaza orașul Oradea in istorie, toate acestea ne-au determinat să alegem ca și locație pentru GTCI 2012 acest minunat spațiu. Spun minunat deoarece, prin îmbinarea armonioasa a ideilor organizatorilor, artiștilor și voluntarilor ne dorim să transformam acest spațiu într-o lume noua, o lume ocrotită de exterior și o lume aflată în contrast cu tot ceea ce este exterior ei, pornind de la arhitectura industrială, cu liniile sale drepte și lipsită de orice ornament care ar putea încălzi ochiul privitorului și ar stimula orice manifestare artistică, ajungând până la contextul cultural actual în care, din păcate, suntem reduși la a face trafic de cultură. Ințeleg prin trafic aici, imposibilitatea de a te afișa deschis ca și om care-și dorește promovarea culturii, de frica unei mulțimi al cărei rafinament și cizelare culturală este facută la televizor în confortul canapelei și nu în sala de teatru”, explică organizatorii de ce au ales Rovex ca loc de desfăşurare al galei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!