Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţi Organizate Oradea – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor împreună cu procurorii din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea au finalizat cercetările cu privire la un grup infracţional de crimă organizată. Grupul era compus din opt persoane, toate din Judeţul Bihor, respectiv A.I., de 56 de ani, S.Z. de 23 de ani, N.R., de 33 de ani, T.J., de 37 de ani, F.I., de 41 de ani, B.C., de 33 de ani, B.F., de 27 de ani şi orădeanca T.R., de 19 ani. Aceştia au fost cercetaţi sub aspectul comiterii infracţiunilor de iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni, falsificarea de monede sau alte valori, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, înşelăciune şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Multiplu de sută
La cercetări s-a stabilit că liderul grupării, A.I, este acuzat că în perioada august 2010 – martie 2011. ar fi constituit şi coordonat o grupare infracţională specializată în comiterea de infracţiuni din sfera criminalităţii organizate, respectiv contrafacerea şi punerea în circulaţie de bancnote contrafăcute având cupiura de 100 lei.
Din octombrie 2010 şi opână în februarie, data sesizării din oficiu a poliţiştilor Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor au fost depistate 13 plasări de bancnote cu cupiura de 100 lei falsă, în diferite localităţi din judeţele Bihor, Sălaj şi Satu-Mare. În Oradea au fost depistate cinci astfel de bancnote, în Marghita alte trei, în Salonta două bancnote false, iar în Municipiul Satu-Mare, Zalău şi Şimleu Silvaniei a fost depistată câte o bancnotă.
În urma a cinci percheziţii domiciliare efectuate, poliţiştii Oradea au descoperit şi ridicat aparatură electronică folosită la falsificare, 14 telefoane mobile, o armă de foc letală deţinută ilegal, precum şi alte bancnote pregătite pentru contrafacere.
În arest
În cursul lunii martie, cei opt membri ai grupării infracţionale au fost reţinuţi în Arestul I.P.J. Bihor pentru o perioadă de 24 de ore, iar pentru cinci dintre aceştia, respectiv A.I., S.Z., N.R., T.J., şi F.I., au fost emise mandate de arestare preventivă, aceştia fiind trimişi în judecată în stare de arest preventiv.
În cazul în care suspecţii vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 3 şi 20 de ani.
V.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!