Deși în cursul lunii ianuarie DSVSA Bihor a finalizat cu succes aplicarea măsurilor de restricție sanitară veterinară din localitățile Ateaș, Cefa, Berechiu, Sânicolau Roman, Roit și Mărțihaz, măsuri impuse de declararea în luna decembrie 2016 a focarului de influență aviară din localitatea Biharugra, județul Bekes (Ungaria), riscul introducerii acestei boli în teritoriul adminstrativ al județului este departe de a fi dispărut.
Astfel, având în vedere modificările climatice din ultima perioadă, precum și numărul mare de păsări sălbatice existente la nivelul diferitelor amenajări hidrologice naturale și artificiale, presiunea apariției de noi focare de gripă aviară atât la nivel internațional, cât și la nivel național, este în continuă creștere. Doar în România, până la data prezentului comunicat, au fost confirmate un număr de 31 de cazuri de gripă aviară la păsări sălbătice, cele mai multe dintre acestea fiind identificate la lebede, și un număr de 6 focare declarate la păsări sălbatice aflate în captivitate și păsări domestice din gospodăriile populației, în mai multe județe ale țării – Tulcea, Prahova, Mureș, Brașov și Bacău, elementul comun al acestor cazuri de boală fiind contactul direct cu păsările sălbatice.
În ce privește evoluția internațională a influenței aviare înalt patogene produse de tulpina H5N8, boala evoluează în aproape toate statele Uniunii Europene, fiind declarate focare atât la pasările sălbatice cât și la cele domestice, inclusiv în cadrul fermelor comerciale.
„Având în vedere evoluția acestei boli, pentru prevenirea apariției de cazuri de influență aviară pe teritoriul administrativ al județului Bihor se impune aplicarea mai multor măsuri suplimentare de biosecuritate la nivelul gospodăriilor populației de pe tot teritoriul județului, în vederea reducerii riscului contactului între păsările domestice și cele sălbatice”, spune Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
Măsuri
Inspectorii sanitari veterinari recomandă prevenirea oricărui contact direct sau indirect între păsările sălbatice și păsările domestice, în special rațele și gâștele. Astfel, este interzis accesul tuturor păsărilor domestice și a păsărilor sălbatice captive la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri sau orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală. O atenție deosebită se va acorda grădinilor zoologice, parcurilor de distracții și altor instituții sau organizații care dețin păsări captive.
Separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităților, a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice, dar şi evitarea prin toate mijloacele a creșterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute închise obligatoriu în spații de cazare special amenajate, constituie alte recomandări. Atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea și adăparea păsărilor se vor realiza într-o zonă acoperită, la care nu pot avea acces păsările sălbatice.
Se interzice adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice, se va evita intrarea mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcarile limitându-se la o singura persoană – proprietarul exploataţiei.
În același context, în perioada imediat următoare, DSVSA Bihor, prin personalul de specialitate, va demara ample acțiuni de control, pentru verificarea respectării condițiilor de biosecuritate în toate exploatațiile comerciale avicole (ferme) din județul Bihor, respectiv activități de supraveghere a fondurilor de vânatoare.
În paralel cu aceste activități de control, se vor organiza ședințe de instruire cu administratorii fermelor comerciale avicole, respectiv cu administratorii fondurilor de vânătoare, pentru prelucrarea și implementarea măsurilor legate de supravegherea și detectarea timpurie a gripei aviare, precum și creșterea gradului de conștientizare și pregătire a comunităților agricole și cinegetice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!