În contextul epidemiologic european actual, de creștere în cursul lunilor octombrie și noiembrie, a numărului de focare de gripă aviară înalt patogenă în multe state europene, în prezent evoluând peste 98 focare de boală în 13 state – cele mai afectate fiind Marea Britanie, Franța, Italia, Germania, Olanda și Ungaria, este absolut necesară impunerea și respectarea unor măsuri suplimentare pentru a preveni introducerea și răspândirea acestei boli la exploatațiile din județul Bihor.
[eadvert]
DSVSA Bihor solicită sprijinul tuturor operatorilor cu activitate în sectorul avicol (fermieri, unități de industrie alimentară, comercianți carne pasăre) dar și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate și respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități, pentru a împiedica introducerea și răspândirea gripei aviare pe teritoriul județului și a evita pagubele economice generate de această boală.
În cadrul unui program coordonat, în colaborare cu alte instituții deconcencetrate, DSVSA Bihor va desfășura ample activități de verificare a operatorilor a căror activitate este direct sau tangențial conexă cu zona avicolă. Astfel se vor realiza controale nediscriminatorii în trafic, în special pe principalele artere de intrare în România, dar și în zona obiectivelor din industria avicolă; controale în toate obiectivele care comercializează păsări vii, în special la nivelul magazinelor de puii de o zi, și a fermelor care livrează păsări. Monitorizarea permanetă a sistemului european de supraveghere și certificare a animalelor ( TRACES) – urmărindu-se originea tuturor transporturilor de păsări și ouă de incubație; verificarea la destinație a conformității tuturor transporturilor de păsări și ouă de incubație; verificarea la nivelul zonei rurale a județului a modului de respectare a recomandărilor/restricțiilor impuse circulației și exploatării păsărilor, sunt de asemenea măsuri care vor fi luate.
„În acest context, vă reamintim principalele măsuri de prevenire a apariției gripei aviare înalt patogene: separarea în cadrul exploatațiilor, în măsura posibilităților, a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice, interzicerea creșterii păsărilor în aer liber, acestea fiind izolate obligatoriu în adăposturi închise și izolate, iar atunci când acest lucru nu este posibil, se va asigura hrănirea și adăparea păsărilor în zone acoperite la care nu au acces păsările sălbatice”, a precizat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
De asemenea, se interzice adăparea păsărilor domestice / sălbatice crescute în captivitate cu apă din rezervoarele de suprafață accesibile păsărilor în libertate. Se recomandă aplicarea de măsuri care să prevină contactul păsărilor domestice cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și animale de companie dar şi folosirea în zona de exploatare a păsărilor a unui echipament special destinat (încălțăminte, halat sau salopetă), sau amenajarea unor facilități de dezinfecție a echipamentului, și limitarea accesului persoanelor în zona de exploatare a păsărilor (recomandat o singură persoană care să nu vină în contact cu păsări din alte exploatații).
Se interzice accesul tuturor păsărilor domestice sau sălbatice în captivitate la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri sau orice altă amenajare hidrologică naturală sau artificială. De asemenea, se interzice utilizarea, în cadrul activităților de vânătoare, a păsărilor domestice (rațe, gâște) și sălbatice ( păsări migratoare ca becaținele, fluierarii, fugacii, prundașii, ploierii, nagâții, nisiparii etc.) ca păsări de momeală.
Se suspendă funcționarea târgurilor, expozițiilor sau altor aglomerări a păsărilor, iar mișcarea păsărilor în cadrul sau în afara județului se va realiza doar după examinarea clinică de către un medic veterinar și a certificării sanitare veterinare.
„Solicităm tuturor cetățenilor județului Bihor să anunțe de urgență primăria localității, serviciul veterinar local sau Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor -tel. 0259. 266.141; e-mail office-bihor@ansvsa.ro- orice caz de îmbolnăvire sau suspiciune de îmbolnăvire, respectiv toate cazurile de deces/moarte la păsările domestice și sălbatice”, precizează Remus Moţoc, directorul DSVSA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!