UPDATE: În urma promisiunilor primite, angajaţii Fiscului au reluat lucrul. „Deocamdată am reluat lucrul. Miercuri suntem convocaţi toţi liderii de sindicat la Consiliul Naţional la Bucureşti pentru negocieri. După negocieri, vom vedea ce vom face. Până atunci se lucrează normal”, ne-a informat Roger Mal, liderul de sindicat.
Cine are în aceste zile drumuri la Fisc pentru declaraţii sau plăţi, ar trebui să le amâne. Angajaţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor au intrat, începând de luni, 15 mai 2017, de la ora 9:30, în grevă spontană. „Protestează spontan toţi angajaţii Finanţelor din Bihor, circa 450 – 500 de persoane.
Toţi sunt nemulţumiţi de Legea salarizării. În grila de salarizare suntem trecuţi la coada clasamentului ca şi bugetari. Nu am fost consultaţi când s-a făcut această grilă de salarizare. Am făcut o adunare generală cu colegii. Le-am comunicat ceea ce se întâmplă în celelalte judeţe şi au fost de acord să facem şi noi un protest spontan. Bineînţeles că instituţia rămâne deschisă, dar nu lucrează nimeni până la soluţionarea problemelor”, ne-a declarat Roger Mal, liderul de sindicat din Finanţele bihorene.
La nivel naţional
În întreaga ţară au intrat în grevă spontană circa 22.000 de salariaţi, ca reacţia la proiectul Legii salarizării, care, spun ei, duce la tăieri de salarii.
Angajaţii Fiscului solicită revizuirea grilelor de salarizare din proiectul legii, astfel încât să fie reflectată complexitatea şi importanţa activităţii Ministerului Finanţelor Publice şi unităţilor subordonate ANAF.
Acţiunile de protest declanşate de salariaţi se pot întinde pe o perioadă nedeterminată de timp, ceea ce poate duce la blocarea activităţii de colectare şi a activităţiilor de relaţii cu publicul. Mai ales că în această perioadă trebuie depuse mai multe declaraţii.
„Salariaţii Ministerului Finanţelor Publice şi unităţilor subordonate nu beneficiază de sporuri, bonusuri sau alte venituri suplimentare, fiind incompatibili cu orice altă funcţie care poate aduce venituri suplimentare”, se spune în comunicatul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe.
Guvernul României, decât să plătească 35.000 de consultanţi fiscali nou angajaţi, cu salarii de 10.000 de lei, dublu faţă de un salariat al Ministerului Finanţelor Publice, mai bine ar plăti decent cei 25.000 de salariaţi responsabili cu colectarea veniturilor statului, este de părere Sindicatul. Aceasta ar fi o investiţie mai realistă, corectă şi cu efecte în timp, care ar duce la atragerea şi păstrarea personalului bine pregătit, care să poată face faţă noilor cerinţe în implementarea politicii fiscale.
În comunicat se mai precizează că „pasivitatea autorităţilor în a găsi soluţii i-a determinat pe salariaţi să reacţioneze necontrolat”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!