Majoritatea farmaciilor care lucrează cu Casa de Asigurări de Sănătate şi primesc fonduri publice pentru tratamentele acute ale bolnavilor au intrat de marţi în grevă japoneză. Farmaciştii spun că la tratamentele acute nu au primit bani pe reţetele eliberate din luna mai, iar furnizorii de medicamente refuză în număr din ce în ce mai mare să îi mai aprovizioneze pe datorie. Farmaciştii spun căre regula instituită de ministrul Ion Bazac potrivit căreia casele de asigurări plătesc farmaciile la 210 zile bagă în faliment unităţile farmaceutice fiindcă în acest interval de timp, farmaciştii trebuie să scoată de undeva bani pentru plata utilităţilor, a taxelor, a viramentelor obligatorii.
E rău la sate
Oful farmaciştilor este legat în primul rând de datoriile mari. Farmaciştii şi-au făcut datoria şi au eliberat tratamente pentru afecţiuni acute ale bolnavilor, dar Casa de Asigurări nu le-a decontat reţetele eliberate din mai încoace. În această situaţie, multe farmacii nu mai primesc medicamente de la furnizori şi unele dintre ele au primit deja notificări pentru executare silită.
Cea mai gravă situaţie este în judeţ. După ce ani de zile s-a încercat formarea unei reţele de farmacii în judeţ, acum acestea riscă să se închidă. La sate, potenţialul economic este mai mic, astfel că unităţile farmaceutice de acolo supravieţuiesc efectiv din eliberarea de reţete prin Casa de Asigurări. Cum această instituţie nu şi-a onorat datoriile, farmaciile sunt la un pas de a se închide. Din totalul de circa 220 de farmacii câte sunt în Bihor, circa 80 sunt în judeţ. Şi situaţia din Bihor este mai gravă decât în alte judeţe, unde s-au plătit medicamente pentru boli acute eliberate şi în iunie şi în iulie, spune preşedintele Colegiului Farmaciştilor, Eugenia Hamza.
Copiii afectaţi
Nu în ultimul rând, farmaciştii sunt revoltaţi că strategiile din domeniu depind de clasa politică aflată în fruntea Ministerului Sănătăţii, a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a Guvernului. La această oră, doar pensionarii şi persoanele cu handicap au asigurate mai tot timpul fonduri pentru medicamente, în timp ce copiii, tinerii şi adulţii sunt mereu lăsaţi fără posibilitatea de a beneficia pe urma dreptului de asigurat şi contribuabili. Astfel, în ultima perioadă în rândul farmaciştilor se reiterează problema care, zic ei, survine ciclic şi afectează de fiecare dată copii şi adulţii, pentru care nu se asigură bani de compensate. Mai ales în sezonul rece, copiii şi adulţii nu se pot programa să răcească la început de lună când se alocă bani pe luna în curs iar pe când fac viroze, la farmacie nu mai sunt fonduri pentru că banii au fost daţi pe medicamentele altor categorii sociale.
Problema este cu atât mai mare cu cât în sezonul rece numărul afecţiunilor acute creşte cu circa 30%, numărul copiilor, elevilor şi adulţilor care răcesc fiind mult mai mare ca în restul anului, spune Hamza, care anunţă că şi în această perioadă numărul solicitanţilor pentru tratamentele afecţiunilor acute a crescut mult. „Vin oamenii seara la farmacii, după ce ajung acasă, îşi văd copiii cu semne de răceală, îi duc la medici şi ne aduc reţete şi noi suntem puşi în imposibilitatea de a-i servi gratuit sau compensat”, explică farmacista. O situaţie similară a fost în urmă cu cinci ani când Guvernul de atunci a găsit de cuviinţă să dea compensat toate medicamentele în proporţie de 90%. Fiindcă nu au fost bani suficienţi nici atunci, farmaciile şi-au recuperat banii de pe compensatele de 90% abia după doi ani şi jumătate.
Grevă!
Farmaciştii relatează şi că sunt expuşi non-stop agresiunilor verbale ale pacienţilor, care îşi varsă nervii pe farmacişti atunci când li se spune că nu li se pot da medicamente gratuite sau compensate fiindcă nu sunt bani. „Oamenii spun, pe bună dreptate că plătesc lunar la CAS şi că au dreptul la compensate”, spune Hamza care susţine că oamenii au dreptate să fie deranjaţi de faptul că nu li se onorează acest drept. Fiindcă nu ştiu toţi că farmaciştii sunt de fapt de partea lor şi că au şi ei probleme financiare dacă nu li se plăteşte munca, bolnavii urlă la tejghea pe farmacistul căruia i se adresează.
În încercarea de a rezolva urgent problema financiară a datoriilor şi crearea unui echilibru în eliberarea reţetelor şi pentru copii, tineri şi adulţi, nu doar pentru alte categorii sociale, farmaciştii au decis la nivel naţional să facă grevă japoneză marţi şi miercuri. Cu banderole verzi şi negre, farmaciştii lucrează în continuare, atenţionând însă forurile implicate asupra situaţiei grave şi asupra faptului că o mulţime de asiguraţi nu beneficiază de dreptul lor.
O persoană sosită marţi dimineaţă la o farmacie din oraş pentru a ridica tratamentul pentru mătuşa ei ne-a spus că nu are copii şi nu e bolnavă, dar cu toate acestea găseşte anormal faptul ca micuţii şi adulţii să nu aibă aceleaşi drepturi ca ceilalţi asiguraţi din ţară. Alţi părinţi s-au declarat revoltaţi de situaţia ce trenează de ani de zile, unii dintre ei declarând că ori de câte ori le-au fost copiii bolnavi cu roşu în gât, viroză, pneumonii sau alte afecţiuni acute au fost nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru a-i trata fiindcă de fiecare dată, farmaciile nu mai aveau fonduri.
Directorul CAS Bihor, Emilia Gogoneaţă, recunoaşte că e o situaţie grea, susţine că medicamentele pentru compensate au fost plătite şi pe mai, dar spune că nu poate estima datoriile la medicamentele acute ale farmaciilor fiindcă au termene diferite de plată.
Otilia Şandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!