Angajații din muzeele și bibliotecile publice din România au declanşat joi, 4 aprilie, seria de acțiuni de protest față de situația dramatică în care se află această categorie socio-profesională, amendând Ordonanţa de Urgenţă nr. 128/2023 care a generat „discriminări morale și salariale”.
[eadvert]
Federaţia solicită, printre altele egalizarea în plată a funcțiilor similare din sistemul muzeelor și bibliotecilor publice, alocarea unui buget de 0.9 din PIB către sectorul cultural dar şi indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice din instițuțiile de cultură, cu rata inflaţiei.
De asemenea, se cere plata orelor suplimentare efectuate de personalul din muzee și biblioteci și compensații financiare pentru personalul care lucrează permanent în weekend și în timpul sărbătorilor legale.
Protestul se desfăşoară la locul de muncă, și la toate punctele de lucru din cadrul șantierelor arheologice preventive, prin purtarea unor banderole albe.
„Din data de 4 aprilie 2024 a început la inițiativa Federației Culturmedia, la care este afiliat și Sindicatul muzeului nostru, seria protestelor naționale a angajaților din muzeele și bibliotecile publice pentru remedierea situației acestui sector profesional ignorat de guvernările României. Astfel, ca reacție la atitudinea Guvernului de a ne umili pe toți, azi a început greva japoneză respectându-ne programul normal de lucru și activitatea specifică pe care o desfășurăm în mod curent. Indiferent că suntem sindicaliști sau doar angajați, purtăm o banderolă albă inscripționată cu mesajele revendicărilor noastre, care nu sunt doar de natură salarială, ci solicităm și finanțare corespunzătoare a sectorului Cultură, astfel încât patrimoniul României să fie bine conservat și restaurat pentru a putea participa cu demnitate la viața culturală a Europei. Nu suntem cenușăreasa CULTURII ROMÂNEȘTI!!!”, transmit printr-un comunicat sindicaliştii muzeului orădean.
Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” nu are sindicat şi nici angajaţi afiliaţi la nivel naţional.
Protestul din 4 aprilie este primul în cadrul calendarului acțiunilor de protest național, anunţă Federația Sindicală Culturmedia, ce vor culmina cu declanșarea Grevei Generale, în a doua decadă a lunii mai 2024, în paralel demonstrațiile de protest preconizate pentru Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Muzeelor, se precizează în comunicat.
Grevă japoneză în muzeele şi bibliotecile publice din România, joi, 4 aprilie
Trimite articolul
XGreva japoneza inseamna ca dacă nu-și vor primi cerințele angajații de la muzeo vor face HARACHIRI???întreb și eu pentru un prieten!!!
-
Nu, inseamna ca se face sub ciresii japonezi, aia plantati de chel in scuarurile alea cu boscheti instagramabili din piata craparii.