Chiar dacă nu toţi sunt sindicalişti, foarte mulţi angajaţi din unităţile medicale din Oradea şi Bihor sunt în grevă japoneză şi poartă de luni, timp de trei zile banderole cu tricolor specifice.
Greva japoneză a fost declanşată la nivel naţional de Coaliţia profesioniştilor din sistemul sanitar românesc, coaliţie care include nu doar sindicalişti şi nu doar asistenţi, infirmiere şi medici din spitale ci şi chimişti, fizicieni, laboranţi, farmacişti, medici stomatologi etc.
Pe alocuri, în vitrine de farmacii şi pe la alte unităţi medicale au fost postate afişe cu cerinţele protestatarilor, care vor, pe lângă salarii mai mari, procent mai mare din PIB, legislaţie îmbunătăţită şi respect faţă de profesia lor.
Din 14 până în 16 octombrie inclusiv cât timp se derulează greva japoneză, reprezentanţii Coaliţiei profesioniştilor din Sănătate au programate întâlniri cu şefi de la Ministerul Sănătăţii şi alte instituţii abilitate să le rezolve problemele.
De menţionat că greva japoneză nu afectează acordarea de servicii medicale către pacienţi, protestatarii purtând banderolele cu tricolorul românesc, fără însă să întrerupă munca.
Principalele cerinţe ale Coaliţiei profesioniştilor din sistemul sanitar românesc:
1. Minimum 6% din PIB pentru Sănătate;
2. Legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat;
3. Lege a salarizării specifică sistemului de sănătate;
4. Apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi;
5. Organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public, pentru asigurarea unor servicii promte şi de calitate pentru pacienţi;
6. Consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!