Sindicatele din Consiliul Judeţean şi Primăria Oradea fac grevă japoneză, joi, în semn de protest faţă de condiţiile salariale. Sindicaliştii din administraţia locală şi judeţeană răspund, astfel, chemării lansate de către Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie. FNSA a anunţat pentru joi o zi de grevă generală, la nivel naţional, ca urmare a „dezinteresului şi nepăsării manifestate de către Guvern”. Funcţionarii bihoreni se limitează la protestul cu banderola albă pe braţ, neîntrerupând lucrul.
Pe lângă salarii, sindicaliştii din administraţia locală şi judeţeană sunt nemulţumiţi şi de faptul că nu primesc bonuri de masă. Kiss Judit, liderul sindicatului Forum din Consiliul Judeţean arată că o revendicare a Federaţiei sindicale se referă la aplicarea, pe anul 2015, a Legii nr.284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, pentru eliminarea dublelor măsuri.
DGASPC este cea mai mare unitate subordonată Consiliului Judeţean. Deşi angajaţii de la Protecţia Copilului lucrează într-o instituţie declarată de interes judeţean, grila lor de salarizare este sub cea a colegilor din aparatul propriu al CJ Bihor. 700 de angajaţi de la DGASPC fac parte din sindicatul Familia. Liderul sindical Ramona Lunca spune că salariile nete la Protecţia Copilului sunt în general de 800 – 1.000 de lei net.
Angajaţi din administraţia judeţeană şi cea locală din Oradea vor face grevă japoneză, joi, în cadrul unei acţiuni sindicale anunţate la nivel naţional de către Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie. Însă, dacă FNSA anunţă întreruperea lucrului pentru o zi de către circa 29.000 de salariaţi, bihorenii se mulţumesc cu purtarea banderolelor albe pe braţ, în semn de protest. „Nemulţumirile noastre sunt ale tuturor funcţionarilor din administraţiile locale, în primul rând neaplicarea prevederilor Legii salarizării unice”, ne-a declarat Ioana Iencuţ, de la sindicatul Civica din Primăria Oradea. Angajaţii Primăriei îşi doresc bonuri de masă şi acuză faptul că ar fi rămas cei mai prost plătiţi din sistemul public.
Vor bonuri şi 10%
„Probabil se va ajunge la grevă generală, dacă nu ne bagă nimeni în seamă. Suntem pe treapta cea mai joasă a salarizării”, spune Ramona Lunca, nemulţumită că angajaţii de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), deşi instituţie de nivel judeţean, este subsalarizată, inclusiv prin comparaţie cu colegii lor de la Consiliul Judeţean.
Liderul sindical din aparatul propriu al Consiliul Judeţean, Judit Kiss, se raliază la solicitările Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA). Acestea sunt reglementarea şi liberalizarea acordării tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică începând cu anul 2015 şi majorarea salariilor pentru angajaţii din administraţie, tot începând cu acest an, în proporţie de 10%.
Judit Kiss arată că salariile la Consiliul Judeţean Bihor sunt printre cele mai mici din ţară, deoarece în salariul de bază nu sunt incluse alte sporuri, cum se întâmplă în alte consilii judeţene din ţară. „Dacă scoatem vechimea, salariul de bază rămâne foarte mic. Noi nu am avut şansa, ca la Satu Mare, Baia Mare sau Primăria din Zalău, să introducem în salariul de bază toate sporurile. De aceea se impune aplicarea Legii salarizării unice, deoarece sunt discrepanţe mari între clasele de salarizare, între oraşe precum Bistriţa şi Oradea. Suntem printre consiliile judeţene cu cele mai mici din ţară”, ne-a declarat Judit Kiss. Sindicalista din CJ Bihor crede că se impune ca federaţiile sindicale să-şi armonizeze cererile şi agendele cu acţiuni sindicale.
Agenda sindicală
Pentru protestul de joi, FNSA susţine că au fost colectate aproape 18.000 de semnături din partea membrilor de sindicat care susţin declanşarea grevei. Activitatea în instituţiile publice va fi întreruptă aproape în totalitate, urmând să fie în ziua grevei generale doar serviciile de decese şi de plată a amenzilor care trebuie achitate în 24 de ore. Nu şi în Bihor, însă, unde lucrul continuă. Secretarul general Bogdan Şchiop a afirmat că, după trei ani de guvernare, FNSA a constatat că politicile actualului Guvern cu privire la administraţia publică locală din România nu diferă cu nimic faţă de cele aplicate de către guvernele anterioare, actualul Executiv putând fi considerat „un demn continuator al politicilor prin care se mimează dialogul social”. În agenda sindicală a FNSA, figurează un miting la Bucureşti, în 27 mai, la care sunt așteptate să participe 3.000 de persoane. De asemenea, va fi organizată o acţiune de strângere de semnături pentru a fi declanşată greva generală pe termen nelimitat în administraţia publică, în octombrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!