CET: negocierile cu greviştii sunt suspendate
Angajaţi au refuzat să intre în schimbul unu, dar cei din schimbul doi au cedat, în urma suspendării negocierilor cu conducerea.
Peste 300 de angajaţi ai Electrocentrale SA s-au adunat ieri dimineaţă, de pe la ora 5.00, pe platoul din faţa societăţii. Au protestat faţă de intenţia administratorului special Ionel Stănel Necula de-a le tăia din veniturile şi aşa jumulite cu 16% la începutul anului.
Dacă schimbul unu a fost acoperit în regim de avarie, cu doar 35 de persoane din peste 150 câte sunt în mod normal, oamenii au intrat la muncă în schimbul doi, ne-a declarat administratratorul special.
„Cu negocierile am ajuns acolo că nu se ating de sporul de vechime şi că restul se negociază. Ne-am dus jos la oameni dar răspunsul lor a fost vehement, că nu acceptă să se taie nimic şi dacă e să moară acolo. Ulterior, administratorul a primit un telefon şi ne-a comunicat că suspendăm negocierile şi contractul rămâne în forma actuală până la noi negocieri”, ne-a declarat liderul sindical Cornel Fofiu.
Aflat la şedinţa ordinară de Consiliul local, primarul Ilie Bolojan le-a spus aleşilor despre „factorul de presiune” creat pe angajaţi pe durata negocierilor, a insistat că „conducerea face ce trebuie” şi că nu se mai pot acorda sporuri pentru că acestea ar fi de la bugetul local. Edilul i-a ameninţat pe cei care refuză să intre la lucru cu sancţiuni conform legii.
În aceste condiţii, rezilierea unilaterală a contractului colectiv de muncă de către casa de insolvenţă devine o variantă de lucru tot mai plauzibilă
Sub ameninţarea concedierilor şi tăierilor salariale, peste 300 de angajaţi ai Electrocentrale SA au refuzat, ieri dimineaţă, să intre în schimbul unu, pornind, în schimb, o grevă spontană pe platoul din faţa porţii. Se tem că veniturile le vor fi reduse şi cu 45%, din cauza anulării sporurilor, majoritatea urmând să ajungă în situaţia de-a lucra pe salarii sub 900 de lei.
Oamenii au început să se adune de pe la 5.00 dimineaţa, când trebuia să se facă primul schimb, să intre la muncă personalul de exploatare.
„Pe la ora 6.00 a venit să discute cu noi conducerea executivă – Daniel Francisc, director tehnic şi Călin Ungur, directorul de producţie. Ne-au spus că ce facem noi e ilegal”, ne-a relatat Cornel Fofiu, lider sindical din CET. „Nu e nimic ilegal, e un protest spontan din cauza tăierii de salarii!”, susţine acesta.
În jurul orei 7.00 cei doi directori au coborât din nou între muncitori cu mesaj de la administratorul special Ionel Stănel Necula: va discuta cu liderii sindicali dar numai dacă lumea intră la muncă. „Ne-au zis că se întâlneşte cu noi la 9.00, dar să dispărem de pe platou. Lumea a urlat şi a huiduit. Nu le-a convenit”, relatează sindicalistul. „Să vină primarul!”, a fost, de altfel, una dintre puţinele lozinci scandate de grevişti.
…nu se trece!
Unicul episod mai dur s-a consumat în jurul orei 8.00, când s-a prezentat la servici Necula, la volanul maşinii sale. Accesul pe poarta principală i-a fost blocat de unul dintre protestatari, care s-a postat în faţa maşinii. În câteva secunde, Necula s-a trezit înconjurat de zeci de angajaţi care i-au scuturat maşina, l-au huiduit şi l-au fluierat. „Du-te înapoi la Brăila!” sau „Du-te de unde ai venit!”, i-au urat oamenii.
N-a avut de ales. A dat înapoi şi a intrat în CET pe poata secundară. Un echipaj de poliţie de la Ordine Publică şi-a făcut apariţia în scurt timp, pentru a „încasa”, la rândul său, huiduieli şi fluierături.
Oamenii sunt nemulţumiţi de omul primarului Ilie Bolojan, mai ales pentru că umblă să le taie veniturile în vreme ce, nu de mult, şi-a negociat un salariu net de 1.500 de euro, bani plătiţi de aceeaşi societate falimentară!
„Necula ne-a zis să ne luăm adio de la bani! Vrea să taie sporul de vechime, pe cel de fidelitate, de muncă noaptea dar şi consemnul. Adică tu să stai acasă cu zilele, să nu îţi faci niciun program şi să nu bei o bere că poate te sună de urgenţă să vii la reparaţii în CET. Şi ei să te plătească pentru alea câteva ore în care lucrezi, dacă lucrezi. În plus, au tăiat din salarii cotizaţia de sindicat dar n-au vărsat banii sindicatului”, susţine Fofiu.
„De 34 de ani lucrez aici şi am 12 milioane salar! Mai mare ruşinea, au tăiat odată 15%, acum ce mai vor să taie? Să ajung să lucrez pe opt milioane?”, ne-a relatat un angajat situaţia sa, similară cu a multora.
Mihai Gheorghe, liderul Sindicatului Speranţa, spune că administratorul special a anunţat şi reduceri de personal prin externalizarea serviciilor de reparaţii şi manevrare. Aproximativ 100 de oameni scoşi din schemă, adică!
Ieri dimineaţă, CET-ul funcţiona cu oamenii din schimbul de noapte. Conform protocoalelor de urgenţă, în situaţii de acest gen, cei aflaţi la muncă au obligaţia de a mai rămâne patru ore peste program pentru a asigura buna funcţionare a centralei. Mai pot rămâne, apoi, alte patru ore dar nu sunt responsabili pentru munca prestată.
În condiţiile în care Necula a refuzat categoric orice discuţie cu protestatarii din faţa porţii CET-ului, a acceptat o întrevedere cu presa prezentă la grevă. „În niciun caz nu e vorba de tăieri de 45% ci de cu totul alte procente”, a declarat administratorul special, precizând că procentele vehiculate între muncitori ar fi fost doar o bază de pornire a discuţiilor.
Mai zice că dacă energeticienii nu cedează şi refuză să intre la lucru „găsim soluţii, lucrăm într-un sistem de avarie”, cu oamenii „care doresc să îşi păstreze locul de muncă”. Cu spărgători de grevă, adică. A spus, chiar, că aproximativ 30 de persoane au întrat deja în schimbul de zi, informaţie contestată vehement de cei de la poartă.
„Salariile n-au cea mai mare pondere în cheltuielile societăţii. Sarea, combustibilul, materialele, transportul, acolo sunt negocierile mari”, spune Necula insistând că umblă la schema de salarizare pentru a da un semnal că are intenţii serioase de reorganizare a societăţii.
„Acum, plăţile salariale sunt 9% din cheltuielile lunare. Până în decembrie, vrem să ajungem la procentul de 7,5 – 8%”, precizează el, dar spune că reducerea ar putea veni şi pe cale naturală: angajaţi care pleacă de bună-voie sau pensionări de vârstă.
„Contractul colectiv de muncă, în forma actuală, poate fi denunţat unilateral de casa de insolvenţă, şi să pornim negocierile salariale de la zero. Am preferat să negociem pe acesta”, mai spune Necula. Acesta a strecurat şi câteva consideraţii la adresa celor din stradă: ba că ar fi îngrijoraţi din cauză că jobul nu li s-ar justifica- „nu au încărcare pe post, probabil de asta se şi tem”, ba că „rup porţile la 3.30”. „Trebuie să înţeleagă că au fost perioade în care a fost bine pentru toţi mai puţin pentru societate, dar acele timpuri au trecut”, insistă omul lui Bolojan în CET.
Va depune plângere împotriva muncitorilor care i-au blocat accesul şi i-au zgălţâit maşina? „Sigur că nu! În afară de faptul că îi înţeleg – unul mai curajos s-a aşezat în faţa maşinii şi ceilalţi l-au urmat din spirit de turmă, sunt pregătit pentru aşa ceva! Vreau să-i anunţ că nu mă sperii!”, a fost mesajul din biroul conducerii spre protestul din stradă.
Puşcăriaşi, în loc
Necula propune reduceri de cheltuieli salariale prin externalizarea unor servicii, care le va face cu condiţia ca societăţile să preia şi forţa de muncă. S-a referit la serviciile de pază şi la cele de manipulare pe liniile CFR. La categoria contracte oneroase găsite în CET, administratorul special a încadrat şi descărcarea vagoanelor. În prezent, societatea plăteşte unui om 14,6 lei pe oră pentru asta dar Necula zice că va apela la serviciile Penitenciarului, unde forţa de muncă se plăteşte cu 5 lei/oră.
Discuţii
„Nu vor exista negocieri dacă oamenii continuă mişcarea de stradă ilegală”, a declarat el presei, înainte de amiază. Sub presiunea apropierii orei 14.00, la care expiră termenul obligatoriu pentru muncitorii din schimbul de noapte, Necula a invitat la discuţii, totuşi, cei trei lideri de sindicat din CET – Cornel Fofiu, Tudor Dicu şi Mihai Gheorghe, şi trei angajaţi neafiliaţi, pe la 12.10.
Citiți principiile noastre de moderare aici!