Ca în orice serviciu public şi în salubrizare ar fi trebuit acoperită 30% din activitate conform legislaţiei în vigoare, pe timpul protestului făcut de angajaţii RER Ecologic Service, în luna decembrie. Ceea ce nu s-a întâmplat, spune conducerea firmei, câtă vreme aceasta a fost nevoită să ia o măsură de urgenţă aducând temporar personal din altă parte, chiar din alt judeţ, pentru a continua activitatea pe segmentul salubritate stradală şi menajeră. „Am solicitat sprijinul unor instituţii şi firmei de salubritate din Timişoara. Timp de trei – patru zile, cât au refuzat să lucreze angajaţii noştri, activitatea lor a fost făcută de zeci de reprezentanţi ai Administraţiei Social Comunitare Oradea, deţinuţi la Pentinenciarul din Oradea şi angajaţi ai operatorului de salubritate din Timişoara, RETIM, pe care i-am plătit pentru a nu lăsa trotuarele nemăturate şi deşeurile colectate de populaţie în faţa caselor şi în curţile blocurilor”, relatează Gabriela Mălinaş, directoare pe probleme de marketing a RER Ecologic Service.
Ilegală
Mai mult decât atât, la întâlnirea dintre liderii de sindicat ai angajaţilor şi conducerea firmei, primii au declarat că nu au nici o legătură cu greva declanşată de colegii lor şi nu ar fi organizat-o. De asemenea, potrivit legislaţiei în vigoare, protestul ar fi trebuit anunţat cu 48 de ore înainte.
În acest context, conducerea RER Ecologic Service a dat în judecată sindicatul, din considerentul că greva declanşată nu a respectat legislaţia în vigoare şi cere daune. Prima înfăţişare a fost programată iniţiat pentru 29 decembrie, însă a fost amânată pentru sfârşitul lunii ianuarie 2010.
Mălina Pop
Proteste şi busculade între gunoieri (21 decembrie 2009)
Citiți principiile noastre de moderare aici!