Din 22 mai profesorii vor intra în grevă generală, pe termen nelimitat. Anunțul a fost făcut de președinții Sindicatelor din Educației (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”.
[eadvert]
La nivel național, peste 70% dintre dascăli au votat pentru grevă generală, potrivit rezultatele referendumului făcut în rândul prodesorilor. Flavius Zancu, președintele Sindicatului Liber din Învățământ Bihor spune că mai mult de 60% din dascălii bihoreni vor să se intre în grevă generală.
„Conform rezultatelor referendumului, peste 60% dintre profesorii din Bihor sunt pentru a se intra în grevă generală. Între timp, primim semnale că vor și alți profesori să se alăture protestului. Suntem peste procentul necesar (care era de 35%)”, a declarat Zancu.
Miercuri, 17 mai, profesorii vor face o grevă de avertisment, între orele 11 și 13. Concret, anunță Zancu, elevii vor veni la ore, însă nu li se va preda în acest interval.
Reprezentanții sindicatelor fac un apel către părinți ca din 22 mai să-și țină copiii acasă, pentru că sunt școli unde s-a optat 100% pentru grevă. Astfel, profesorii nu vor supraveghea copiii.
„Fac un apel către părinți să înțeleagă – și recomandăm în același timp – să ținem copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% s-a votat pentru grevă. Conform legii, greva se face la locul de muncă. Sunt mai mari riscurile dacă nu va avea cine să stea cu ei. Profesorii nu trebuie să supravegheze copiii, pot să stea și în cancelarie”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, într-o conferință de presă.
Examenele naționale, afectate
Potrivit acestuia, există riscul ca examenele naționale să fie date peste cap.
„Vina nu este a noastră, nici a oamenilor din sistem, este a guvernanților. Ei trebuie să se gândească, a lor este vina dacă se va întâmpla, repet, să nu se dea examenele naționale sau decalarea acestora. De aceea, fac un apel către cei care au frâiele în această țară: să lase orgoliile și să se așeze la masă. Altfel, riscurile sunt majore. Se folosește termenul de înghețarea anului școlar. Ferească Dumnezeu! Dacă se va ajunge acolo, guvernanții vor plăti. Sperăm totuși ca cei ce ne conduc să se trezească din letargie și să găsească soluții ca să nu fie periclitate examenele naționale”, a mai spus Simion Hăncescu în aceeași conferință de presă.
Grevă și-n universități
Și Universitățile din România se alătură grevei generale din 22 mai, astfel, există riscul ca unele examene să fie amânate sau anulate – după cum a anunțat Anton Hadăr, președintele Federației „Alma Mater”.
„Federația noastră are un procentaj mai mic (de doar 40 la sută%) în cadrul referendumului. Însă procentul va fi îmbunătățit până la sfârșitul săptămânii când vom finaliza referendumul. Cei care au semnat pentru grevă participă la grevă,” spune Hadar.
Trimite articolul
XSi copiii ce vina au, mah ???
Miile de copii care se pregatesc pt EN si bac si stau in stres si fac ore in particular, ca deh, romanik … ei ce vina au, mah ???
-
Vina o are statul, nici cadrele, nici copiii!
4000 de lei are un profesor debutant.Debutant nu cu vechime… Plus că vacanța e vacanță, mai un ciubuc de la părinți, că na, trăim în România…. Puțin, foarte puțin. 8000lei de ar fi și tot ar fi puțin.
-
4000 brut, mai taie de acolo vreo 40% si ajungi la un salariu de tot rasul
Vad ca va dati cu parerea desi sunteti din afara sistemului. Un profesor debutant are 2600 lei. Faptul ca se amana examenele nationale este doar vina conducerii tarii. Aceste revendicari sunt de la inceputul anului dar nu s-a dorit rezolvarea lor. Cei care spuneti ca profesorii lucreaza 4 ore pe zi, habar nu aveti. Pentru o singura ora trebuie sa te pregatesti cu o zi inainte. Deci lasati minciuna asta cu 4 ore pe zi. Va invit cu drag la oricare scoala, sa predati doar o zi si sa vedeti ce usor este. Unii dintre parinti abia fac fata unui copil acasa. Hai sa vezi cu 30-35 intr-o clasa si va garantez ca fugiti de invatamant.
La nivelul la care este învățământul salariile profesorilor sunt prea mari nejustificate, iar profesorii universitari au salarii exorbitante nejustificate, multi dac și politică la care nu se pricep deloc dar i fac pentru avantaje materiale și parvenitism, mărirea salariilor medicilor a fost o mare greșală iar acum vor și cei din învățământ și alte categorii socioprofesionale, la noi salariile se măresc un funcție de interesele celor de la putere, care stabilesc salarii exorbitante pentru cei din gașca lie politica, pensii speciale enorm de mari și neavenite ceea ce este inadmisibil.