Solidaritate. Chiar dacă s-a susţinut doar într-un spital din Bihor (Spitalul de Recuperare din Băile Felix), greva generală demarată luni pe durată nedeterminată a fost una de solidaritate.
Membrii Sanitas din cele două unităţi – medici, asistenţi, îngrijitoare, brancardieri etc. – s-au unit ca să-şi arate solidaritatea faţă de personalul TESA şi alte categorii, în afară de medici şi asistenţi, care nu beneficiază de ajustările salariale stabilite prin Ordonanţa 20/2016.
Adriana Vladu, de doi ani preşedintele Sanitas Bihor, ne-a declarat că în Spitalul Judeţean Oradea nu se ţine grevă. La o singură secţie de la Spitalul „Gavril Curteanu” – Psihiatria – unde sunt afectaţi opt supraveghetori pentru pacienţi periculoşi, s-ar fi dorit să se facă grevă, dar nu s-au adunat suficiente semnături şi dacă oamenii ar fi întrerupt activitatea pentru a cere drepturile pentru cei opt, li s-ar fi tăiat tuturor din salariu ziua de muncă. În judeţ, oamenii „şi-au cam primit drepturile”, iar majoritatea personalului TESA nu e în Sanitas, a spus liderul Vladu.
Colectiv unit
La Spitalul de Recuperare din Băi sunt 46 de angajaţi TESA şi muncitori şi trei fiziokinetoterapeuţi care sunt excluşi din Ordonanţa 20, şi prin urmare nu beneficiază de anumite drepturi salariale.
Din acest motiv, în 10 octombrie, la Spitalul de Recuperare din Băile Felix s-a declanşat greva japoneză, în 19 octombrie s-a susţinut greva de avertisment cu întreruperea activităţii pentru două ore, iar ieri, 31 octombrie, s-a iniţiat greva generală pe perioadă nedeterminată. În semn de solidaritate cu colegii de la TESA, cu muncitorii şi fiziokinetoterapeuţii, toţi angajaţii din spital, membri Sanitas, au întrerupt activitatea şi au coborât la parterul unităţii. Liderul Sanitas din acest spital, Ligia Gligor, ne-a spus că se asigură urgenţele şi o treime din activitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!