Locuind în Surduc, femeia a obţinut de la Primăria Copăcel o autorizaţie de funcţionare, cu punct de lucru la Surduc şi Oradea.
Privind această situaţie, biroul de presă al Primăriei a emis joi un comunicat, arătând că firma înfiinţată de aceasta, SC Ediana Internaţional SRL, nu e autorizată să desfăşoare activităţii de taximetrie pe raza municipiului, drept pentru care societatea a fost amendată în total cu 3.700 de lei. Conform comunicatului, într-adevăr municipalitatea orădeană a solicitat Primăriei Copăcel anularea autorizaţiei taxi, dar numai pentru punctul de lucru Oradea, deoarece „aceasta nu are competenţă pentru eliberarea unei autorizaţii taxi pentru municipiul Oradea”.
Felicia Neacşu nu înţelege însă că Primăria Surduc nu are prerogative privind alte localităţi, fie Oradea, Bucureşti sau Bruxelles. „Firma are sediul în Surduc, dar am punct de lucru şi în Oradea, iar în autorizaţie scrie că pot activa şi în afara sediului. Adică Statul îmi dă dreptul să lucrez, dar Consiliul Local Oradea nu”, afirmă Neacşu.
„Taximetriştii urlă la mine şi dau cu pietre în maşina pe care mi-am cumpărat-o cu greu, iar poliţişti comunitari mă tot amendează. Nu pot să înţeleg de ce nu mai pot să elibereze o autorizaţie în Oradea, când sunt unii care au mai multe maşini ce le dau în chirie, şi se aleg cu câte 400 de euro pe lună, iar alţii nu au niciuna. Sunt în ziare anunţuri că se vând firme cu maşini cu bulină, dar legal autorizaţiile taxi nu sunt transmisibile”, mai spune necăjită femeia. Felicia Neacşu are doi copii, pe care, susţine ea, îi creşte singură, după ce soţul ei a părăsit-o… ieri. „E oltean şi, văzând că nu-mi dau ăştia autorizaţie, s-a luat şi a plecat la el acasă, în Filiaşi, lângă Craiova”, spune ea. Acelaşi soţ a făcut însă miercuri turul redacţiilor pentru a anunţa greva foamei în care a intrat consoarta.
Pe urma VIP-Taxi
Felicia Neacşu mai ameninţă că nu va pleca cu taxiul din faţa Primăriei, până nu va primi autorizaţia taxi. Acţiunea ei seamănă cu presiunile făcute la finele lunii ianurie de zeci de taximeştri VIP care au ocupat parcările din jurul Primăriei ca semn de protest pentru retragerea autorizaţiei VIP Taxi. Primarul Bolojan nu a cedat nici atunci şi a activat un regulament care prevede că parcările nu pot depăşi două ore în multe zone ale municipiului, inclusiv lângă Primărie. Şoferii care nu respectă această hotărâre de Consiliu Local riscă să li se ridice maşinile.
Primăria, pentru muncă legală
Potrivit municipalităţii orădene, firma Feliciei Neacşu nu poate obţine autorizaţie taxi întrucât acestea „se eliberează doar în cadrul procedurii de atribuire, care se va anunţa public la sediul Primăriei şi prin mijloacele de informare în masă”. Ori la nivelul municipiului Oradea s-a stabilit un număr maxim de 821 autorizaţii taxi care pot fi atribuite, depăşit deja de cele 880 de taxiuri înregistrate. Astfel, procedura de atribuire a fost suspendată până la micşorarea numărului acestor autorizaţii sub maximul admis.
“Primăria Oradea sprijină prin toate mijloacele legale exercitarea dreptului la muncă al cetăţenilor. Precizăm însă că nu putem da curs unor solicitări care nesocotesc prevederile legale în vigoare şi dezaprobăm orice acţiune revendicativă sau de protest prin care se doreşte exercitarea unei presiuni publice asupra instituţiei noastre”, au conchis reprezentanţii Primăriei.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!