14 din cei 17 consilieri de probațiune din județ au anunțat că acesta este felul lor de a-și exprima nemulțumirea față de ”înghețarea” în ultimii șapte ani a salariilor și a nerespectării promisiunii de a le fi plătite veniturile recalculate, așa cum au fost stabilite prin hotărâri judecătorești.
„14 din cei 17 consilieri de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune Bihor am intrat în GREVA FOAMEI, ca reacție la nedreptatea la care am fost expuși din anul 2017 și până în prezent!” – este anunțul care a fost făcut public luni după-amiază.
Salarii la nivelul din 2017
Potrivit consilierilor de probațiune, salariile acestora au fost calculate incorect, la fel ca în cazul grefierilor, în momentul adoptării Legii unice de salarizare 153/2017. În acest fel, veniturile angajaților din serviciile de probațiune au fost menținute la același nivel timp de șapte ani. Au urmat procese în urma cărora instanțele le-a recunoscut consilierilor de probațiune dreptul de a le fi recalculate corect salariile, iar în august 2023, ministrul Justiției a emis un ordin în acest sens. Însă, sumele stabilite nu au fost puse în plată până acum.
„Pe parcursul ultimelor luni, angajatorii noștri ne-au asigurat că dispun de sumele de bani necesare punerii în plată a salariilor corect calculate și că vor proceda la plata efectivă până la data de 10 decembrie 2023, însă nu și-au respectat promisiunile și nici nu ne-au informat transparent cu privire la pașii urmați pentru soluționarea acestui demers”, au transmis angajații Serviciului de Probațiune Bihor.
Aceștia susțin că angajatorii nu le-au răspuns adreselor și solicitărilor pe care le-au formulat în ultimele săptămâni referitoare la situația punerii în plată a salariilor noastre corect calculate și recunoscute.
[eadvert]
Drept urmare, consilierii de probațiune au anunțat că se cvor afla în greva foamei până când le vor fi plătite salariile cuvenite, așa cum au fost recunoscute prin hotărâri ale instanțelor.
Ce sunt consilierii de probațiune
Angajați ai Ministerului Justiție, consilierii de probațiune sunt cei care, printre alte atribuții, controlează ca un condamnat care a primit o altă pedeapsă decât cea cu închisoarea să își îndeplinească obligațiile ce i-au fost impuse de către instanțele de judecată. Consilierii de probațiune au rolul de a-i ajuta pe infractori să se reabiliteze și să sreintegreze social, evaluându-i, având discuții cu ei și urmărindu-i, pentru a fi diminuat riscul de comitere a unor noi infracțiuni. În unele cazuri, la solicitarea expresă a anchetatorilor sau a instanței de judecată, consilierii de probațiune participă la modalitățile speciale de ascultare a părții vătămate și civile, precum și a martorilor care au nevoie de protecție în timpul procesului penal.
„Cei circa 700 de consilieri din toată țara se ocupă de reintegrarea a peste 100.000 de persoane sancționate penal”, se mai arată în comunicatul Serviciului de Probațiune Bihor.
Trimite articolul
Xin parcul industrial e plin de locuri de munca iar salariul creste cu vreo 25 de lei in fiecare an. I-as lasa sa crape de foame si le-as imputa toate pierderile suferite de institutie prin nemunca lor. Am ajuns toti privatii sa fim fraierii bugetarilor tractoristi cu aere de taran de la coada vacii. Muriti dracului toti de foame ca la fel de bine ar functiona tara asta si fara voi…
-
D-voastră știți cu ce se ocupă sistemul de probațiune? Poate mai bine sunt lăsați infracțorii pe străzi, liberi, o să fiți mai fericit?!
-
iar daca acesti oameni nu muncesc ci stau la cersit, cu ce se ocupa programul de probatiune. Eu stiu o treaba, nu sunt multumit de locul de munca, il schimb. Numai stat poti sa recurgi la santaj si sa traiesti ca un belfar din salariu.
-
De parca nu umbla infractorii liberi! Deci sunt degeaba!
-
Atunci să mai mănânce, când eu îi dau de mâncare! De fapt și acum eu îi hrănesc, că sunt fraier în mediul privat. Dar nicio grija, la anul contribuția mea la stat va fi: 0 lei. Cine are puțină minte, va face grevă fiscală la fel sau își doneaza toți banii paraziților bugetari.