Timp de două ore, între orele 12:00 și 14:00, 11 din cei 12 angajați ai instituției și-au arătat nemulțumirea afișând mesaje și purtând banderole pe care scria „Grevă“.
Muncă multă, bani mai puțini
Este o premieră pentru Arhivele Naționale care, de 192 de ani de când a fost înființată instituția, nu a avut niciodată parte de o acțiune de protest de amploare.
„Am ajuns la această ultimă formă de protest din cauza discriminării continue la care suntem supuși de către conducerile Arhivelor Naționale și Ministerelor Afacerilor Interne. Încă de la începutul anului am depus memorii la instituțiile abilitate să rezolve problemele noastre (MAI, Ministerul Muncii, Ministerul de Finanțe, Avocatul Poporului, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării) pentru eliminarea inechităților salariale existente între angajații serviciilor județene și angajații serviciilor din aparatul central al Arhivelor Naționale. Există o diferență de minimum 2.000 de lei între funcții similare.
Atribuțiile unui serviciului județean însumează atribuțiile majorității serviciilor din aparatul central. Avem mult mai multe responsabilități, dar suntem plătiți mult mai puțin. Am reușit depunerea unui amendament la Legea de aprobare a OUG 128/2023 care s-a concretizat în PLX 67/2024 dar care acum a rămas blocat în Parlament. Alături de noi au fost și angajații Agențiilor de Mediu, aflați în aceeași situație, drept pentru care, în luna mai 2024, am participat împreună la un protest în fața Guvernului. În aceeași zi, angajații de mediu având susținerea conducerii centrale, au reușit obținerea unei ordonanțe de urgență prin care s-a rezolvat eliminarea inechităților salariale.
Am ajuns la această ultimă formă de protest pentru că am ajuns la capătul răbdării. Trebuie să ne facem auziți, să fim văzuți și să ni se recunoască demnitatea profesională“, a declarat pentru Jurnal bihorean și Bihon.ro Gina Bara, inspector superior Serviciul Județean Bihor al Arhivelor Naționale și vicepreședinte filiala Europol Arhivele Naționale.
Echipamente… zero!
Pe lângă aceste inechități salariale, angajații se plâng și de faptul că nu au aparatura necesară în sala de studiu.
„În cele mai multe săli din țară nu avem nici măcar calculatoare. Avem multe inventare online, dar cercetătorii nu pot avea acces la ele pentru că noi nu avem calculatoare, sau aparat de citit microfilme. În Bihor, am avut două din anii 1960 însă acestea nu mai funcționează. De 30 de ani tot cerem un nou aparat de citit microfilme. Documentele vechi ale instituțiilor, pe care le avem aici, din motive de siguranță sunt și microfilmate, pentru că nu pot fi date în original. Ca și valoare a fondului arhivistic, județul Bihor se află pe locul 5 după București, Cluj, Sibiu și Târgul Mureș. Cam la o treime dintre aceste documente cercetătorii nu au acces pentru că aparatul nu funcționează“, a declarat inspectorul superior din cadrul Serviciului Județean Bihor al Arhivelor Naționale, Nagy Mihai.
Am cerut să ni se dea acces în locul în care sunt ținute documentele pentru a vedea exact în ce condiții lucrează angajații de la Arhive. Ne-am plimbat puțin printre cei 11 kilometri de documente, însă am fost nevoiți să părăsim sala după câteva minute din cauza mirosului înțepător, camera nefiind dotată nici cu un sistem de ventilație, nici cu un dispozitiv care să păstreze o anumită temperatură.
„În depozit ar trebui să avem încălzire reglată, să fie o temperatură minimă de 20 de grade. În timpul iernii nu este o problemă, dar în timpul verii avem depozite sunt 25-30 de grade. Desigur că asta afectează documentele“, mai spune Nagy.
Se pregătesc de greva generală
Totodată, angajații Arhivelor Naționale spun că, dacă, în această săptămână nu se va ajunge la un acord privind rezolvarea revendicărilor acestora, în majoritatea structurilor județene, inclusiv în Bihor, vor declanșa greva generală începând din data de 11 noiembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!