În timp ce la Tribunalul Bihor și la Curtea de Apel Oradea s-a decis suspendarea protestului până pe data de 9 februarie, grefierii de la toate cele cinci judecătorii din județ, dar și din cadrul tuturor parchetelor bihorene au votat pentru continuarea acțiunilor revendicative.
[eadvert]
Conform Sindicatului Grefei Judiciare Dicasterial, grefierii și personalul auxiliar au fost consultați pe plan local în legătură cu formele de protest declanșate pe 11 decembrie. Fiecare a avut libertatea să decidă dacă va continua sau nu acțiunile, nefiind impusă o anumită hotărâre de la „centru”.
Prin vot, grefierii de la judecătoriile din Oradea, Salonta, Beiuș, Aleșd și Marghita au decis să continue protestul. Aceeași decizie au luat-o colegii lor care își desfășoară activitatea la unitățile de parchet din Bihor, la Parchetul județean și la cel de pe lângă Curtea de Apel Oradea.
O hotărâre diferită a fost luată de grefierii de la Tribunalul Bihor și Curtea de Apel Oradea. „Am decis să suspendăm protestul până pe data de 9 februarie, urmând ca, în funcție de felul în care se va face plata salariilor în februarie, să hotărâm cum vom acționa mai departe”, a precizat Daniela Cociubei, vicepreședinta Asociației Grefierilor din România și a filialei din Oradea a Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial.
„În data de 13 februarie 2024 se va întruni o nouă Adunare generală a SNGJ Dicasterial pentru a se evalua reluarea sau încetarea formei de protest la nivel national, inclusiv continuarea acestora la nivelul angajatorilor din sistemul judiciar, în cazul în care se constată ca aceștia sunt responsabili de neîndeplinirea unora dintre revendicări”, a anunțat sindicatul Dicasterial.
Proteste în toate instanțele și parchetele din Bihor
Grefierii și personalul auxiliar de specialitate și conex din instanțele și parchetele din Bihor au declanșat un protest spontan pe 8 decembrie, după ce au primit salarii mai mici chiar și cu 30%. Trei zile mai târziu, pe 11 decembrie, sindicatul Dicasterial a anunțat o acțiune revendicativă la nivelul întregii țări, cu asigurarea doar a cauzelor urgente și cu reducerea la jumătate a programului cu publicul la arhivă și registratură.
Grefierii au acuzat și că nu s-au alocat fonduri pentru plata integrală a veniturilor și a restanțelor pe 2023, deși au obținut, prin hotărâri judecătorești definitive, recalcularea salariilor, greșit stabilite în urmă în 2017. În plus, personalul auxiliar și conex din justiție a arătat că, din cauza numărului insuficient de specialiști și a volumului mare de lucru, nu sunt acordate zile libere pentru orele suplimentare, care nici nu sunt plătite.
Mișcări revendicative au fost și la Serviciul de Probațiune Bihor, unde mai mulți consilieri au intrat în greva foamei, în timp ce Tribunalul Bihor și judecătoriile din Oradea, Salonta, Marghita, Beiuș și Aleșd au anunțat că susțin protestul grefierilor, suspendându-și activitatea judiciară, cu excepția cauzelor urgente. În ianuarie doar Tribunalul a anunțat reluarea activității în regim normal.
Trimite articolul
XDe unde vine termenul ,,dicasterial”? De la ,,dicasterie”? https://dexonline.ro/definitie/dicasterie/definitii
-
De la numele Palatului Dicasterial din Timișoara, locul în care funcționează în prezent instanțele din municipiul bănățean – https://ro.wikipedia.org/wiki/Palatul_Dicasterial. Iar denumirea a fost aleasă pentru că sindicatul a pornit din Timișoara – https://grefajudiciara.ro/prezentarea-sindicatului-national-al-grefei-judiciare-dicasterial/
Protestul a fost suspendat pentru că “magistrații” vieții și-au primit drepturile, așa că nu mai sprijină pe “alții”, care, oricum, nu contează.
Ăsta este adevărul, pe care lidera de sindicat al grefierilor nu putea să-l spună.