Campania naţională de consultaţii gratuite de ginecologie demarată de Societatea Română de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie are răsunet la Oradea.
Consultaţiile se efectuează la Spitalul Pelican de pe str. C. Coposu nr. 2 şi la Policlinica Pelican din Nufăru (str. C-tin Nottara C8 – C10), pe bază de programare telefonică la 0259.444444.
Campania se desfăşoară din 10 februarie până în 10 martie a.c. în 22 clinici medicale din 16 orașe: București, Brașov, Constanța, Craiova, Focșani, Iași, Suceava, Bacău, Satu Mare, Timișoara, Pitești, Oradea, Cluj Napoca, Ploiești, Târgoviște și Arad.
Acţiunea se numeşte „Zilele V – Protejează-ți feminitatea!» şi constă nu doar în oferirea de consultaţii gratuite ci şi în informarea şi educarea medicală, scopul final fiind depistarea şi tratarea infecţiilor vaginale la femei.
«Consultația ginecologică de rutină, însoțită de cele mai multe ori de o ecografie transvaginală, este recomandată periodic, cel puțin de două ori pe an la persoanele tinere, active sexual și o dată pe an pentru femeile aflate la menopauză”, apreciază prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății Române de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie, de la UMF ‘’Carol Davila’’, București.
Specialistul atenţionează că “de cele mai multe ori, medicamentele administrate nu sunt de fapt cele indicate și nu numai că nu vor avea efect în ameliorarea simptomelor, pot chiar să le agraveze și să determine efecte nefavorabile”.
Experţii în domeniu estimează că, la un moment dat, până la 78% dintre femei vor avea o floră vaginală dezechilibrată, chiar fără simptome clasice, iar cazurile de infecții vaginale rămân nediagnosticate și există foarte multe femei care preferă să se trateze singure, în loc să meargă la medic.
Ce sunt infecțiile vaginale
Vaginitele infecţioase sunt infecţii vaginale asociate cu un agent patogen străin și se împart în: vaginite micotice (numite micoze vaginale sau vaginite fungice), vaginite bacteriene, vaginite mixte (micotică + bacteriană) și infecții cu transmitere sexuală. Dintre acestea, un procent important (24,6 %) îl reprezintă infecțiile mixte.
Dintre infecțiile cu transmitere sexuală, infecția cu tricomonas vaginalis necesită tratament oral la care se poate adăuga tratament vaginal, dacă infecția este determinată de tricomonas vaginalis în asociere cu alți germeni patogeni și necesită și tratamentul partenerului. Pentru celelalte tipuri de infecții vaginale se preferă tratamentul pe cale vaginală, opinează reprezentanţi ai Societăţii Române de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie
Vaginitele duc la alterarea calităţii vieţii și au un risc crescut de recăderi şi recidive. Uneori, vaginitele se manifestă acut şi sever, cu inflamaţie locală, leucoree (scurgeri vaginale), prurit, iritaţie, disconfort, furnicături, durere, senzaţii de arsură, disurie (arsuri micţionale) și dispareunie (durere în timpul raporturilor sexuale). De aceea, în cazul apariției simptomelor de infecție vaginală este foarte importantă programarea de urgență a unui consult medical în cel mult 1 săptămână de la apariția simptomatologiei, atenţionează organizatorii campaniei naţionale, care subliniază importanţa tratamentului corect pentru vindecare și prevenirea recurenței.
Riscuri
Vaginitele ignorate sau automedicaţia pot duce la complicații: creșterea potențialului de reinfecție și recăderi, mărirea vulnerabilităţii la infecții și, eventual, cervicită (termen care include toate inflamațiile colului uterin), infertilitate dar și disconfort zilnic, persistent, infecții superficiale ale pielii etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!