Meşteşugarii şi artizanii bihoreni pot participa gratuit, cu standuri, la Târgul Naţional pentru Artizanat şi Meşteşuguri, care va avea loc la București, pe durata a trei zile, în perioada 28-30 octombrie. Evenimentul va fi organizat cu sprijinul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Finanţarea pentru participarea la târg se poate obţine prin înscrierea celor interesaţi în „Programul pentru susţinerea meştesugurilor şi artizanatului 2016”, aplicaţie care va fi activă începând de azi, ora 10:00, pe site-ul Direcţiei Politici Antreprenoriale (www.aippimm.ro).
Beneficiari
Pot beneficia de alocaţia financiară nerambursabilă (AFN), în cadrul programului, societăţile comerciale, societăţile cooperative, inclusiv societăţile cooperative meşteşugăreşti mixte, persoanele fizice autorizate (PFA) care desfăşoară activităţi economice în mod independent, întreprinderile individuale (II), întreprinderile familiale (IF) care desfăşoară activităţi în domeniul meşteşugurilor, în special al celor tradiţionale şi în domeniul artei populare şi artizanatului, precum şi asociaţiile profesionale sau fundaţiile care au ca scop promovarea meşteșugurilor şi a meseriilor care presupun un număr mare de operaţii executate manual, a produselor şi serviciilor cu specific tradiţional, inclusiv din domeniul artei populare şi artizanatului.
În cadrul târgului, participanţii își vor putea prezenta produsele proprii şi vor putea desfăşura activităţi economice. De asemenea, au posibilitatea de a organiza la standul propriu sesiuni de ateliere de lucru în care vor explica şi demonstra practic cum se pregătesc şi se obţin produsele lor. Prin organizarea Târgului Naţional pentru Artizanat şi Meşteşuguri 2016, programul urmăreşte susţinerea micilor meşteşugari în promovarea produselor proprii şi conservarea şi stimularea promovării mai largi a tradiţiilor autohtone.
În ce constă sprijinul
Prin program, se asigură participarea gratuită la târg pentru aplicanţii selectaţi în urma înscrierii în program. Sprijinul constă în suportarea cheltuielilor de transport pentru beneficiari şi pentru produsele acestora, precum şi a cheltuielilor de cazare a beneficiarilor pe perioada desfăşurării evenimentului. Suma maximă acordată unui beneficiar pentru cazare nu va depăşi 1.600 lei pentru patru nopţi de cazare, dar nu mai mult de 200 lei/noapte/persoană. De asemenea, se acordă finanţare pentru transportul produselor, în cazul în care acestea necesită un transport separat şi nu pot fi luate în acelaşi mijloc de transport cu beneficiarul. Suma maximă acordată unui beneficiar pentru transport, cumulat, nu va depăşi 2.000 de lei pentru târg. În limita acestei sume, beneficiarul îşi poate deconta transportul. În cazul în care suma totală cheltuită depăşeşte 2.000 de lei, diferenţa va fi suportată de către beneficiar. Dacă beneficiarul se deplasează cu autoturismul personal, va primi contravaloarea a 7,5 litri carburant la 100 km parcurşi. Bugetul alocat programului, pentru anul bugetar 2016, este de 890.000 de lei. Pentru anul 2016, se estimează participarea la Târgul Naţional pentru Artizanat şi Meşteşuguri a minimum 150 de operatori economici cu obiect de activitate în domeniul meşteşugurilor şi artizanatului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!