De ani de zile, legile româneşti interzic răniţilor în accidente rutiere să fie trataţi, operaţi şi vindecaţi gratuit, din fondurile caselor de asigurări de sănătate.
Aşa se face că poţi fi, de pildă, pasager într-o maşină care e lovită de un alt autoturism, te răneşti, ajungi la un spital de stat şi, culmea, ţi se cer bani pe fiecare zi de spitalizare (la secţii delicate o zi de spitalizare trece de 1000 lei). Actuala legislaţie prevede ca victimele să plătească spitalizarea şi doar apoi, peste luni de zile sau chiar ani, să îşi recupereze banii prin instanţă, dacă pot.
Ovidiu Gogu Cacuci, medic ortoped la Spitalul Pelican Oradea anunţă că victimele accidentelor rutiere pot beneficia absolut gratuit şi de tratamente, îngrijiri, dar şi de operaţii, indiferent cât de multe sau dificile ar fi, la unitatea pe care o conduce. La această unitate medicală se fac şi operaţii unice în Bihor, unele unice chiar în ţară, media duratei de internare pentru tratament sau operaţie fiind de nici trei zile (jumătate din media pe ţară).
Şeful Poliţiei Bihor, chestorul de poliţie Liviu Popa, a declarat că orice accident rutier cu victime trebuie raportat, nu neapărat imediat, dar în maxim 24 de ore de către victime, aparţinători etc, dar în astfel de cazuri, spitalul anunţă oricum Poliţia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!