De curând mai multe unități cu profil de patiserie, cofetărie, fast-food, restaurant și pizzerie au fost verificate privind autenticitatea și parametrii de calitate a unor produse alimentare obținute prin procesarea laptelui și/sau a unor produse lactate, provenite din comerțul intracomunitar și comercializarea pe piața din România.
Controlul s-a efectuat în echipe mixte formate din reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Direcției pentru Agricultură Județeana Bihor, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bihor și Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Bihor.
În urma controalelor s-au depistat nereguli precum: prepararea și comercializarea unor produse de patiserie, cofetărie, fast-food, pizzerie, etc care utilizau în procesul de fabricație produse pe bază de grăsimi vegetale hidrogenate dar care erau prezentate (etichetate) ca având în compoziție lapte și produse din lapte, exemplu: frișca, cașcaval, mozzarela etc; lipsa ingredientelor din preparatele din lista de meniu, deficiențe privind siguranța alimentelor; lipsa trasabilității produselor finite și a materiilor prime/auxiliare.
32 de operatori economici au fost verificaţi. Marea lor majoritate, 27, au fost şi sancţionaţi. Valoarea celor 20 de amenzi aplicate ridicându-se la 125.000 lei.
„Acțiunea a avut ca și scop final, măsuri asiguratorii față de calitatea produselor consumate, informarea corectă a consumatorilor prin etichetare și prezentarea corecta a ingredientelor din lista de meniu, astfel încat consumatorul să cunoască exact ceea ce consumă”, spun autorităţile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!