Sunt două dintre instrumentele anunțate de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, în cadrul video-conferinței organizate de către Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), joi, 30 aprilie. La conferința: „Fonduri europene în sprijinul IMM-urilor și angajaților pentru ieșirea din criză” au mai participat: Florin Jianu – președintele CNIPMMR, Sergiu Manea – CEO BCR, Omer Tetik – CEO Banca Transilvania și Sven Marinus – CEO Sodexo.
Florin Jianu a evidențiat numărul mare de antreprenori înscriși până în prezent în Programul IMM Invest, peste 33.000, sumele solicitate de aceștia fiind de peste trei ori mai mare decât fondurile alocate. Acesta l-a întrebat pe ministrul Fondurilor Europene ce măsuri va lua pentru a sprijini IMM-urile.
Instrumente pentru IMM-uri
Răspunsul lui Marcel Boloș a fost concret și la obiect, exemplificând despre negocierile cu Comisia Europeană pentru a obține un buget cât mai mare pentru IMM-uri. „Vestea bună este că deși am pornit negocierile de la 500.000 de milioane de euro, am ajuns la o sumă dublă, de un miliard de euro”, a declarat Marcel Boloș.
Ministrul a punctat patru dintre instrumentele prin intermediul cărora vor putea beneficia de sprijin IMM-urile: granturi în sumă fixă de 10% din cifra de afaceri; vauchere de consum (o componentă de inspirație americană); reducerea cu 50% a costurilor salariale pentru persoanele aflate în șomaj tehnic pe o anumită perioadă și sprijinirea investițiilor prin ajutoare clasice de stat. „Noi suntem dispuși și să facem un mixt între cele patru instrumente pentru a sprijini IMM-urile. Este important de reținut că acestea sunt măsuri complementare. Celelalte măsuri și apeluri de proiecte merg în continuare”, a asigurat ministrul.
Sprijin de la bănci
Reprezentanții băncilor care au participat la video-conferință l-au asigurat pe ministru de sprijinul lor. „Este foarte important ca aceste măsuri să-și producă efectele imediat. Este foarte important ca absorbția fondurilor europene să se facă cât mai eficient”, a declarat Sergiu Manea.
Acesta crede că eficiența absorbției fondurilor europene ar fi mai bună dacă băncile și-ar pune la dispoziția celor care doresc să acceseze fonduri experiența lor în expertiză.
Omer Tetik este de părere că IMM-urile care angajează mai mult de 70% din forța de muncă din România ar trebui ajutate mai mult prin reducerea birocrației. „Așteptăm mai multă operativitate. Încă nu avem nici un semn din partea FNGCIMM. Când este vorba despre IMM-uri, pentru noi este ca o religie în BT și de abia așteptăm să dăm drumul la dosare”, a precizat Omer Tetik.
În ceea ce privește granturile acordate IMM-urilor, Florin Jianu a dat exemplul Germaniei, pentru operativitate. „În Germania, granturile sunt de două tipuri, în sume fixe. IMM-urile se duc la bănci, își ridică sumele, iar acestea își recuperează banii din fondurile europene pe care trebuie să le primească antreprenorii”, a exemplificat președintele CNIPMMR.
Marcel Boloș a apreciat exemplul și a spus că este deschis la astfel de soluții, dar trebuie să discute cu președintele Autorității de Management.
Trimite articolul
XRușine..
SRL urilor foarte mici, micilor afaceri de familie, pe care statul le a închis de tot, nu le a fost dat absolut nici un ajutor.
Stam cu afacerile închise complet de peste 2 luni de zile, și am ajuns la limita subzistentei după ani de zile de plăti la zi a taxelor și impozitelor.
-
Eu știu că și administratorul angajat primește 75% din salariu. Plata chiriilor, utilităților, taxelor, impozitelor și a ratelor au fost amânate prin Ordonațe de Urgență. Greșesc cu ceva?
-
Vasile,
1 – Din 75% cât primești șomaj tehnic, 40% dai înapoi la stat ca și contribuții, asta ești obligat să o faci în maxim 3 zile.
2 – Mai ai de plătit furnizor și bănci. Ăștia nu te iartă, doar te amână.
3 – Impozitele la stat se amăna, nu se șterg.
Atunci când vei deschide firma vei avea clienți mai puțini, deci încasări mai mici. Statul, furnizorii și băncile vor sări pe tine să le dai banii… Asta știi ce înseamnă… faliment.
Faliment de firme egal faliment de țară.
Noapte bună România.-
Prin urmare avem nevoie de reducerea taxelor sau chiar anularea unora dintre ele pentru minim 2 ani. Subvenționarea dobânzii și a costurilor pentru împrumuturile deja luate. Statul, ca principal ordonator de plăți să-și plătească arieratele pe de o parte și ulterior facturile la timp. Statul să se împrumute și să deruleze proiectele de infrastructură cu firme autohtone. Antreprenori mai responsabili care să nu trăiască din credit furnizor. Oameni ca Ion care să se implice activ în viața politico-administrative. Bună dimineața România, începe o nouă zi, facem și noi ceva?
-
-
-
Bogdan, e foarte corect ce spui!
Mulți dintre noi plătim impozite la stat de zeci de ani, acuma statul ne dă în cap. Și sunt bani munciți din greu.Sunt 2 categorii de oameni care acuma se lăfăie în bani pe timp de criză : bugetarii și securiștii cu pensii speciale.
Acuma ar trebui să fim solidari și să le taie la bugetari din salarii,să îi bage și în șomaj. Pentru că bugetarii muncesc foarte foarte puțin pentru banii pe care ii încasează
Apoi să nu uităm de pensiile speciale.
Niște foști comuniști și securiști se lăfăie în banii luați din pensiile speciale… asta acuma pe vreme de criză…Ar merita să închidem toți afacerile, să stingem lumina,să plecăm din țară, apoi bugetarii și securiștii cu pensii speciale să moară de foame.
Asta ar merita să facem.-
Față de cele enumerate de mine mai sus, concret ce facilități ți-ai dorit în plus și nu ai primit?
-
Sunt două lucruri diferite.
Tu vorbești de pere, iar eu vorbesc de prune.-
Articolul este despre sprijinul IMM-urilor, am enumerat și eu câteva măsuri luate, te-am întrebat ce măsuri crezi că mai ai nevoie pentru a trece peste această perioadă. Nimic?
-
-
-
Vasile,
O treabă bună ar fi fost dacă din ajutorul de 75% șomaj tehnic să nu mai trebuiască să plătești 40% impozite.
Inițial așa a fost propunerea, dar s-au răzganit.
-
Vasile,
Adică e ca și cum i-ai da la cineva ca ajutor o păine și tu ii zici la respectivul :
-Iți dau ca ajutor o păine cu condiția ca să-mi dai jumate înapoi.
În concluzie, Vasile, ce zici?
Ce e statul?
O curvă.Discuția cu bugetarii și cu pensiile speciale ne duce la aceeași concluzie despre stat.
De bugetari și de aia cu pensii speciale statul are nevoi pentru că ei sunt o masă de vot… -
Perfect, mulțumesc pentru răspuns. Avem 13 reprezentanți în Parlament, scrie-le, crează presiune. Eu am trimis deja cel puțin 20 de emailuri. Cu siguranță nu îmi vor răspunde niciunul dar trebuie să știe că suntem aici și, mai ales, că suntem activi. Pensiile speciale sunt jocurile lor politice, nu mă ajută, nu mă încurcă.
-
Cine are 13 reprezentanți în Parlament?
Adică Bihorul are 13 parlamentari?-
9 deputați și 4 senatori: http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.ce?leg=2016&cir=5
Mă rog fără cei 3 trădători de țară de la UDMR sunt 10 parlamentari. Acolo se rezolvă problemele noastre dar din păcate suntem infim de puțini cei ce ne exercităm dreptul de a merge în audiență și de a solicita ajutor concret.-
Și cu mamelucii ăștia în ce limbă vorbești?
-
-
-
LA SRL NU SA PRIMIT SOMAJ TEHNIC PLATESC LA STAT IMP.TVA INCHIS DIN APRILIE ,MAGAZIN SH,NU E CORECT SA NU PRIMIM NIMIC AVIND O AFACERE MICA NICI LA IMM INVEST NU BENEFICIEZ DE AJUTOR?