Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează vernisajul expoziției „Grafica românească din a doua jumătate a secolului XX în slujba ideologiei comuniste”. Evenimentul va avea loc marți, 1 aprilie, la ora 14:00, la Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A).
Expoziția explorează modul în care arta vizuală a fost instrumentalizată de regimul totalitar de la București în scopuri propagandistice. Sub imperativul realismului socialist, artiștii – fie din convingere, fie constrânși de condițiile economice și represive ale epocii – au fost cooptați în modelarea omului de tip nou, homo sovieticus românesc. Înlăturarea brutală a vechilor tradiții culturale, urmată de o „îmblânzire” ideologică de după 1953, a avut ca rezultat o artă militantă, subordonată necesităților politice ale momentului. De la glorificarea reformei agrare și a marilor șantiere socialiste, până la promovarea unui discurs accesibil maselor, grafica acestei perioade a fost unul dintre principalele vehicule de consolidare a mitologiei comuniste.
În deschidere va lua cuvântul curatorul expoziției, dr. Augustin Țărău, muzeograf la Secția de artă a Muzeului Țării Crișurilor.
Expoziția a fost organizată în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, şi va putea fi vizitată în perioada 1-30 aprilie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!