Prefectura Bihor a acţionat în contencios administrativ municipalitatea orădeană pentru
instituirea taxei obligatorii minime pe grădiniţă. Pe 31 august 2009, Consiliul Local emitea o Hotărâre prin care părinţii trebuiau să achite lunar minimum 90 de lei, indiferent că odrasla le merge sau nu la gradinita. Adică echivalentul a 15 zile de frecventare a grădiniţei. Mai mult, adeverinţele medicale nu mai erau luate în seamă, toată lumea, indiferent de motiv, trebuind să achite taxa minimală!
La acea vreme, Jurnal bihorean a tratat pe spaţii largi controversata decizie a aleşilor locali, ce a stârnit reacţii dintre cele mai diverse în rândul părinţilor. Văzând că hotărârea nu se bucură de cea mai bună primire, Executivul Primăriei a revenit la finele lui octombrie cu o anexă la hotărârea iniţială, prin care dorea să rezolve problema. Prefectura Bihor a considerat însă că nu a rezolvat-o aşa cum trebuia, astfel că de Crăciun a reclamat Primaria Oradea în instanţă!
La sfârşitul verii, Primaria Oradeagăsea o soluţie pentru a-şi minimaliza cheltuielile şi, în acelaşi timp, pentru a-şi maximiza încasările de la gradinite. La propunerea Executivului, consilierii locali votau instituirea unei taxe minimale lunare de 90/copil, echivalentul a 15 zile lucrătoare pentru alocaţia zilnică de hrană, stabilită la 6 lei. Prin această măsură, edilii doreau să-i capaciteze pe părinţi să-şi trimită copiii la gradinita. S-a plecat de la realitatea că foarte mulţi părinţi îşi înscriu vlăstarele la gradinita, pentru ca apoi să „uite” să-şi mai trimită copiii la gradinita, din diferite motive. Cum grădiniţa face mâncare oricum, pentru toţi copiii înscrişi, indiferent că aceştia vin sau nu la gradinita, însă părinţii achitau doar pentru zilele în care şi-au trimis odraslele la instituţia de învăţământ, s-a constatat că o bună parte din mâncare se face degeaba. Şi, aşadar, se cheltuie bani fără rost.
În acest context, măsura taxei minimale venea să protejeze gradinita şi, implicit, municipalitatea, de cheltuielile suplimentare.
Ce a omis însă Direcţia Economică a Primăriei a fost aspectul medical al problemei. S-a ridicat următoarea întrebare: ce se întâmplă cu copiii care se îmbolnăvesc şi trebuie să lipsească mai mult de la grădiniţă, motivat, cu certificat medical? De ce ar trebui ei să plătească şi pentru zilele în care nu au fost la „grădi ”? În acest sens, la acea vreme Prefectura Bihor (PDL) a şi trimis la Primaria Oradea (PNL-UDMR) o adresă prin care atrăgea atenţia că Hotărârea nu e conformă cu legea.
Răfuială la bară
Din acest motiv, Primaria Oradea a revenit, întocmind o anexă la Hotărârea din august, în care se stipula că cei cu boli contagioase, motivate medical, nu trebuie să plătească decât suma aferentă zilelor în care au fost la gradinita. În acea anexă, însă, nu se pomenea nimic despre bolile acute (traumatisme, probleme chirurgicale) şi afecţiunile interne. Contactată atunci de J.b. pe această problemă, viceprimăriţa Biro Rozalia a fost de acord că trebuie incluse şi aceste categorii de boli.
Pare însă că, în ciuda poziţiei adoptate de către Biro, Primaria Oradea nu a mai adus completările necesare şi scriptic. Anexa a ajuns la Prefectură în forma votată de plenul CL Oradea, fiind incluse la excepţii de la taxa minimă doar bolile contagioase. Drept urmare, pe 23 decembrie 2009 Prefectura Bihor acţiona în contencios administrativ Primaria Oradea. „Noi am considerat că nu e suficient, că lipseau traumatismele, afecţiunile interne… De aceea spunem că nu e în regulă nici acum”, ne-a declarat prefectul Gavrilă Ghilea, precizând că la timpul respectiv a mai recomandat Primăriei să ţină cont de familiile care au doi copii la aceeaşi grădiniţă, în sensul oferirii unei reduceri…
Călin Corpaş
Citiți principiile noastre de moderare aici!