Prima grădiniţă Waldorf a luat fiinţă la Oradea. Grădiniţa va avea trei grupe, dintre care două în limba română şi una în limba maghiară, şi va funcţiona în incinta Grădiniţii nr. 36, care are sediul în cartierul „Luceafărul” şi a fost oferit cu titlu gratuit pe o perioadă de trei ani de firma Selina.
„Un grup de orădeni au demarat un proiect pentru crearea unei grădiniţe Waldorf în Oradea, cu program prelungit, între orele 08:00 şi 17:00. Grădiniţa va aplica pedagogia Waldorf şi va funcţiona în cadrul învăţământului de stat, taxele fiind echivalente cu cele de la orice grădiniţă de stat. E un prim pas în Oradea. Încercăm să le oferim copiilor prin acest început, grădiniţă, apoi o să gândim o continuitate ca să aibă posibilitatea să înveţe în acelaşi sistem educaţional până la liceu. În marile oraşe, precum Cluj-Napoca şi Timişoara, există centre Waldorf foarte bine dezvoltate”, a declarat inspectorul şcolar general Dorel Luca.
„Avem deja 43 de cereri pentru această alternativă. Înscrierile încep miercuri (azi – n.r.) şi se vor încheia în 10 martie. Va fi un avantaj şi pentru că grădiniţele din zonă nu au secţii maghiare”, a spus Luca.
Specific şi deosebiri
Grupele de grădiniţă Waldorf sunt mixte din punct de vedere al vârstei.
„La o grupă, totul se petrece ca într-o familie. Sunt copii mari şi copii mici. Cei mari îi ajută şi îi înţeleg pe cei mici, iar cei mici au încredere în cei mari. În alternativa Waldorf, copiii se joacă doar cu jucării naturale. Micuţii vor începe ziua la ora 8, cu un joc liber. E esenţial, pentru că între 3 şi 7 ani e o perioadă specifică jocului şi nu învăţării. Micuţii vor continua cu exerciţii de tranziţie, în care îşi vor folosi doar degetele. Urmează apoi masa, care va fi precedată de o «zicere». Nu este o rugăciune, ci o afirmaţie în care copiii mulţumesc pentru ce au pe masă”, a explicat Eugenia Drăgoi, educatoarea care se va ocupa de această alternativă.
În fiecare zi a săptămânii vor fi activităţi specifice.
„Luni este ziua lunii, când vor avea loc activităţi de vorbire. Marţea este ziua lui marte şi vom organiza activităţi de acţiune şi tot aşa. Micuţii vor desena, vor participa la jocuri în cerc. Îndiferent de anotimp, copiii vor participa la jocuri în aer liber. Sunt mulţi părinţi care nu-şi scot copiii afară pentru că este rece sau pentru că plouă. Copilul nu are cum să se călească. În alternativa Waldorf, calculatorul şi televizorul nu este recomandat. Înainte de somnul de la amiază, micuţilor li se va citi o poveste”, a mai explicat educatoarea.
Mai multe informaţii despre proiectul viitoarei grădiniţe Waldorf puteţi afla la numărul de telefon: 0742. 574. 455.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!