Grădiniţa 36 se va muta în curând din sediul de pe strada Roman Ciorogariu într-un alt spaţiu, pe Calea Aradului, pregătit în acest scop de către SC Selina SRL, proprietarul imobilului. Iniţial SC Selina SRL a obţinut toate avizele şi autorizaţiile pentru înfiinţarea unei grădiniţe în imobilul respectiv, însă proiectul nu a putut fi continuat. Spaţiul are o suprafaţă de 602,55 mp şi dispune de încăperi mari, luminoase, cu spaţiu de joacă pentru copii atât în interior, cât şi în exterior. Firma oferă în folosinţă gratuită pe o perioadă de trei ani clădirea şi terenul aferent, municipalităţii orădene, pentru funcţionarea grădiniţei, pe bază de contract de comodat.Având în vedere că pentru spaţiul în care funcţiona anterior, municipalitatea plătea 6011,17 lei pe lună, mutarea grădiniţei presupune o economie de la bugetul local de 50.000 de euro, pentru perioada celor trei ani.
Proiectul a fost aprobat în şedinţa extraordinară a consiliului local de luni. Inspectorul şcolar general Dorel Luca a atras, însă atenţia, asupra posibilităţii ca nu toţii părinţii să fie de acord să îşi mute copii la noul sediu al grădiniţei, fiind nevoie de aproximativ două săptămâni pentru discuţiile cu toţi părinţii şi clarificarea acestei situaţii.
„Am considerat-o o ofertă care merită analizată. Vom începe o perioadă de consultări cu părinţii, ISJ şi conducerea grădiniţei. Vom discuta şi posibilitatea asigurării transportului pentru copii la noul sediu”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Transparenţă
Consilerul PSD Ovidiu Mureşan este de părere, însă, că mutarea Grădiniţei 36 din centru la periferia oraşului nu este cea mai fericită soluţie, având în vedere că micuţii sunt aduşi la unitatea de învăţământ din două motive: fie locuiesc în zona centrală, fie părinţii lucrează acolo. Părerea a fost împărtăşită de primarul Bolojan, care însă a amintit că măsura este provizorie, grupele de grădiniţă urmând să se mute în câţiva ani în spaţiile de pe Mihai Viteazu.
Conducerea municipalităţii vrea să instituie un sistem transparent de repartizare a copiilor la grădiniţe, care să eradice fenomenul copiilor înscrişi la mai multe unităţi de învăţământ.
„Pe de o parte, sunt în joc interesele educatorilor, care vor să se asigure că au suficient număr de copii şi insistă pe lângă părinţi să-i înscrie şi la unitatea lor. Pe de altă parte, este vorba de interesele părinţilor care pentru a fi siguri că nu vor rămâne pe dinafară ajung să îi înscrie la mai multe grădiniţe”, a explicat primarul Bolojan.
În viitor, o parte dintre grădiniţe ar putea fi unificate, din considerente financiare: „mai bine mai mari şi puţine, decât multe şi mici”.
Malina Pop
Citiți principiile noastre de moderare aici!