O nouă grădiniță cu program prelungit se va construi în Oradea, în locul celei existente acum pe Clujului. În acest sens, a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor cu Vitan Exim SRL, câștigătorul licitației.
[eadvert]
„Noua grădiniță nr. 51 se va construi în curtea actualei grădinițe, care, ulterior, va fi demolată. Grădinița va deservi copii cu vârsta preșcolară – între 3 și 6, 7ani, proveniți din familiile cu domiciliul în cartierul Tineretului, Tokay și comunele estice din Zona Metropolitană Oradea. Construcția propusă se va edifica pe un teren cu suprafața de 3.310 mp aflat în proprietatea municipiului Oradea și va avea un regim de înălțime Parter și o suprafață construită de 656,61 mp, respectiv o suprafață utilă de 573.67 mp. Grădinița va cuprinde trei săli, cu o capacitate de 60 de locuri. Funcţionalitatea acesteia este asigurată de următoarele spaţii: filtru-vestiar pentru copii, izolator cu grup sanitar propriu, vestiar, grupuri sanitare pentru fiecare sală de grupă, spaţiu multifuncţional de joacă, bucătărie, sală de mese, spălătorie, depozite, holuri, vestiar cu grup sanitar pentru educatoare și personal administrativ, punct termic și rezervă de incendiu. Circulaţia copiilor va fi separată de activitățile administrativ-gospodărești”, transmite Primăria, prin comunicat de presă.
Din punct de vedere constructiv, structura e din zidărie de cărămidă portantă, cu pereți de compartimentare din cărămidă de 25 cm respectiv 15 cm și cu șarpanta din lemn cu învelitoare din tablă fălțuită. Clădirea se va termoizola perimetral, peste care se va aplica tencuiala nobilă. Proiectul cuprinde și executarea rețelei de curenți slabi – sistemul de detecție și avertizare în caz de incendiu, sistemul de supraveghere video, antiefracție și instalația de stingere a incendiului prin rețele de hidranți.
Accesul auto se va realiza din str. Delfinului, iar accesul părinților și al copiilor pe o alee pietonală. Va fi prevăzută și o rampă pentru persoane cu dizabilități motorii.
Prin proiect cu finanțare europeană
Grădinița este una dintre puținele investiții atrase de Primăria Oradea din sursele de finanțare destinate zonelor locuite preponderent de categorii defavorizate. Municipalitatea mai zice, astfel, că „construirea și echiparea infrastructurii educaționale pentru educația preșcolară la nivelul municipiului Oradea va duce la creșterea egalității de șanse și de gen prin sprijinirea revenirii în câmpul muncii a părinților. De asemenea, va contribui la prevenirea formelor de sărăcie accentuată prin scăderea numărului de gospodării cu venituri reduse din cauza lipsei de activitate a părinților și formelor de ajutor acordate pentru copii prin intermediul mediului instituțional”.
Finanțarea proiectului se face prin Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa 4.Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.4 Investițiile în educație, în formare, inclusiv în formare profesională pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare.
Lucrările vor începe luna aceasta, valoarea contractului este de peste 3,9 milioane lei fără TVA, din care 98% sunt bani europeni, iar 2% contribuția municipalității orădene. Durata de execuție este de 12 luni.
Proiectul este implementat de Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internaţională și Direcția Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea.
Trimite articolul
XDaca vedeam doar imaginea fara articol credeam ca este o magazie.