Grădiniţa 56 de pe strada Liszt Ferenc este prima dintre cele gestionate de Administraţia Imobiliară Oradea care are şanse să-şi dobândească un fel de independenţă energetică. Acoperişul său va susţine 60 de panouri fotovoltaice care ar urma să producă cel puţin 15 Mw pe an, cantitate de energie care depăşeşte consumul propriu al imobilului. Proiectul este în faza obţinerii autorizaţiei pentru montarea suporturilor metalice, de la Inspectoratul de Stat în Construcţii.
„Valoarea contractată este de 119.000 de lei dar investiţia se va amortiza în maxim şapte ani. Toţi banii pe care îi angajăm în investiţii trebuie să îi gestionăm spre lucrări care să facă economii la buget, chiar dacă nu aduc venituri pentru că sunt, în fapt, servicii publice care nu produc profit”, apreciază viceprimarul Huszar Istvan.
Va urma
Iluminatul este un astfel de domeniu, în care modernizarea sistemului ar putea produce economii semnificative la factură. Cum investiţia iniţială necesară ar fi foarte mare, se optează pentru politica paşilor mărunţi, zice vicele. „În acest sens, AIO şi-a îndreptat atenţia spre cea mai nouă unitate de învăţământ din municipiu, Grădiniţa 56 din strada Liszt Ferencz nr. 75, unde pe acoperişul imobilului se va monta un sistem fotovoltaic format din 60 de panouri fotovoltaice cu o putere nominală de minim 245 W/panou. În cazul în care acest proiect pilot va fi considerat o reuşită, în limita posibilităţilor şi a bugetului instituţiei, se vor lua în analiză implementarea de panouri fotovoltaice la mai multe unităţi de învăţământ din municipiu”, mai transmite Primăria.
Lucrarea include transportul, livrarea, montarea, punerea în funcţiune, garanţia şi service-ul produselor livrate. Sistemul este compus din 60 de panouri fotovoltaice, un invertor şi un sistem de control şi comandă. Garanţia tehnică a lucrărilor este de doi ani, mentenanţa tehnică gratuită este asigurată pentru cinci ani. Panourile au o garanţie pentru defecte pentru o perioadă de zece ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!