La final, Parcul Baroc va fi un loc „de excepție” deschis publicului, cu anumite restricții orare.care îmbină stilul baroc/clasicist cu cel englezesc, Dezvoltarea potenţialului turistic al parcului, dezvoltarea biodiversității și creșterea calității spațiilor verzi este obiectivul proiectanților lucrărilor din Parcul Baroc. 500 de specii de plante, arbuşti şi arbori vor putea fi admirate de vizitatori și vor constitui zestrea noului parc. Parcul va fi restructurat din punct de vedere stilistic, și nu va păstra integral imaginea sa așa cum e reflectată în fotografiile din anii 1900.
Amenajarea unei grădini cu plante şi flori biblice, aromatice chiar lângă Catedrală e nota de noutate absolută din proiectul viitorului Parc Baroc. Un rozariu va completă această zonă de linite și meditație. Tabloul va fi completat de garduri vii cu rol de protecție fonică. Se anticipează că noua investiție va oferi la final imaginea unei grădini unice în România, mult mai bogată decât grădina biblică deschisă în Timișoara în care ar fi prezente doar șase specii de plante. Tot lângă Catedrală va fi amenajată o piaţetă acoperită cu piatră destinată, în special, procesiunilor religioase. Investiția în parcul care se va întinde pe 6 ha este de peste 770.000 euro și se va face din bani europeni. Considerațiile aparțin Episcopului Böcskei László secondat la discuțiile cu presa de arhitectul Emődi Tamás şi managerul de proiect, Matuz Zsolt.
Palatul Baroc va fi reabilitat prin proiectul „Protejarea, promovarea şi dezvoltarea parcului Palatului Baroc”, finanțat prin Programul RO-HU, proiect realizat în oglindă cuUniversitatea Szent István din Szarvas.Printre lucrările anunțate în parc, după salubrizare și renovarea aleilor au mai fost anunțate instalarea unui sistem de irigare, toaletări de arborii, arbuştii, garduri, lucrări executate cu scopul de a revigora vegetația. Printre veștile bune se află și aceea cp în proiect va fi reabilitat și amfiteatrul în aer liber, acesta urmând să aibă alte finisaje, așa cum și treptele de intrare construite în anii 60 vor fi demolate și refăcute în stil baroc. Arborii și speciile de valoare din parc vor fi protejate, chiar dacă se vor face și tăieri, acestea vor fi în rândul speciilor bolnave sau a celor care nu au fost plantate, ci au apărut din semințe. Protejat va fi, de exemplu stejarul de 180 de ani, cu o circumferință de 4,50 m, dar și speciile exotice. Vârste respectabile au și castanii sălbatici- 140 de ani, un stejar roșu- 150 de ani, dar și o salcie pletoasă- 110 ani. În inventarul parcului sunt acum 633 de arbori, 237 de arbuşti, 320 de trandafiri și 92 de conifere aparținând la 63 de specii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!