Cu rezerva accesării banilor europeni, ștrandul Ioșia ar urma să fie redus undeva la 2 bazine, restul terenului din Ioșia să fie alocat unui nou aquapark cu specific de recreere și tratament, cu utilizarea apelor termale. Ar fi, astfel, două ștranduri separate, în Ioșia, unul pentru seniorii orașului, cu tarife sociale și unul pentru persoanele de vârsta a II-a, orădeni sau turiști.
Anul viitor ar urma să se deschidă linia de finanțare, termenul de implementare al proiectului e de doi ani.
[eadvert]
Capacitatea complexului va fi de 1700 persoane pe zi vara și 600 iarna.
Propunerea de amenajare a fost prezentată miercuri, de viceprimarul Florin Birta, alături de arhitectul Daniel Tivadar, autorul studiului de fezabilitate al investiției. Urma să fie postată, marți, pe site-ul Primăriei pentru dezbarete și observații, vreme de două săptămâni.
Două ștranduri
Terenul studiat pentru amenajare are peste 46.000 mp, din care 32.000 mp ar urma să fie ocupați cu Grădina termală, diferența fiind alocată ștrandului social, pentru vârstnicii orașului.
Aquaparkul nou s-ar dezvolta pe zona vestică a amplasamentului. Clădirea principală ar urma să adăpostească 12 bazine interioare, vestiare, spații tehnice, sală fitness, restaurant cu 120 de locuri și terasă cu încă 120 de locuri, bucătării și alte spații administrative.
Alte amenajări sunt o terasă de 180 de locuri, bar exterior, dar și un ponton suspendat deasupra Crișului, unde doritorii pot sta la plajă dar fără acces la apa râului.
La exterior mai sunt prevăzute cinci ansamble de bazine cu apă geotermală și un bazin de înot.
În funcție de nevoile curative, apa din bazine va avea tempraturi cuprinse între 25 și 40 de grade. Apoximativ 600 de mp de luciu de apă vor fi situați, în bazinele de la interior.
„Este un ansamblu de bazine interioare, grupate pe temperaturi diferite ale apei, astfel încât să ai un traseu și să treci de la o apă de 28 de grade, până la apele cu temperaturi de 40 de grade”, spune Tivadar.
Spațiile de la interior, zice el, oferă servicii wellness de o anvergură mult mai mare decât cea de la Nymphaea. Sunt și zone pentru copii.
Arhitectul spune că, dat fiind caracterul termal al stațiunii, vegetația propusă este de inspirație mediteraneană – planșele prezentate prezintă sezlongurile la umbra unor palmieri de mari dimensiuni.
Tivadar mizează pe microclimatul care se va forma în aquapark datorită apei termale, pentru a susține, pe perioada iernii, vegetația.
De asemenea, datorită temperaturii ridicate a apei, edilii se așteaptă ca măcar o parte dintre bazinele exterioare să rămână deschise tot anul.
De altfel, Tivadar spune că conceptul propus se inspiră din cel al stațiunii italiene Poseidon Ischia.
Două bazine
Conform studiului de fezabilitate, Ștrandul Ioșia de acum are opt bazine exterioare. Propunerea edililor este ca o parte dintre acestea, cele de la periferia vestică, să fie păstrate și modernizate, pentru a deservi actuala clientelă a ștrandului. Amenajarea ar urma să fie suportată din banii orașului și s-ar putea termina concomitent cu aquaparkul nou, estimează arhitectul.
Stațiunea din Ioșia
La începutul lui 2020, Primăria a pornit demersurile pentru declararea unor zone din Oradea ca având statut de stațiune balneo-climaterică de interes națioal, dată fiind resursa de apă geotermală dar și alocările de fonduri europene pentru stațiuni.
Documentația pentru atestarea ca stațiune de interes național a fost depusă, iar Institutul Național de Recuperare Medicală, Fizică și Balneoclimaterică a făcut o vizită în teren pentru a lua probe pentru analiza apei geotermale. Rezultatul probelor arată că apele din Ioșia au un factor curativ bun pentru mai multe afecțiuni. Urmează pregătirea unui plan urbanistic cu dotările administrative din areal, care ar urma să fie aprobat în Consiliul local, după care va fi depus la Ministerul Sănătății.
„Dacă totul este în regulă, arealul delimitat va fi declarat stațiune balneoclimaterică de interes național. În acest context vom avea posibilitatea să depunem o cerere de finanțare pe fonduri europene, pe o axă de finanțare de turism și stațiuni balneoclimaterice, care să ne permită finanțarea Grădinii termale Ioșia”, spune viceprimarul.
Conform acestuia, municipalitatea are de gând să parcurgă pașii spre atribuirea lucrărilor înainte de a avea semnată finanțarea.
În luna august, consilierii locali ar urma să aprobe indicatorii tehnico – economici ai investiției și, ulterior, pe final de an, să se lanseze licitația pentru proiectare și execuție.
Linia de finanțare se va deschide după 1 ianuarie 2021. Cu condiția contractării banilor, lucrările ar putea începe anul viitor și ar dura, conform studiului de fezabilitate, doi ani.
Trimite articolul
XIda… Cei care nu avem bani ne faceți 2 troace în care să ne scăldăm și noi oasele…. Să nu ziceți că noa, noi nu avem ceva!
-
Ștrandul Ioșia de acum are opt bazine exterioare. Propunerea edililor este ca o parte dintre acestea, cele de la periferia vestică, să fie păstrate și modernizate, pentru a deservi actuala clientelă a ștrandului.
Scrie in articol ca se pastreaza o mica parte din vechiul strand pentru clientela actuala.
-
va puteti pisa pe voi toata ziua si acolo
Inca un obiectiv ce va fi distrus, nu are loc sa intram in detalii, dar e clara treaba. Mai este ceva in Oradea care mai trebuie distrus?
-
Ce se distruge? Ciupercaria?
-
Cam asa. Gabriel, ce obiectiv? este distrus de 30 de ani. Eu nu pot sa imi imaginez ce aveti in cap cand criticati evolutia, lasand deoparte cine o face (ca nu conteaza). Voi chiar nu aveti pretentii si standarde pentru viata voastra de zi cu zi?! ..
-
Pai el e postac psd-ist si nu stie altceva decat ca la fiecare stire de genul el trebuie sa arunce nefondat cu noroi.
-
-
-
Gabriel, tu ce evoluție deții?
cam mic spatiu pentru seniori. sunt si alte categorii de varsta, copii adolescenti, oameni maturi care nu au 30,40, 50 de lei de bilet si chioscurile de interior care sa practice preturi mari pentru produse de consum.(alte pile)
-
lasa… seniorii au acasa… vana/cada. se pot pi$a acolo, linistiti.
Pe mine mă preocupă clădirea care iese spre Criș. Va fi o altă intrare oare? Din acest unghi nu se vede. Sper că nu va fi o altă terasă tip Dock Cafe și trotuarul de pe malul Crișului nu va fi afectat.
-
100% va fi o terasa de la Lotus, doar mafiotii aia au voie sa construiasca in albia riurilor si pe diguri…
alt arhitect decat acest Tivadar nu exista in acest oras ?
-
e cel mai “bun” pt ce vrea bolo 🙂
Pentru a nu se cheltui bani inutil realegerile ar trebui să oprească exhibițiile cu trei – mazim două luni inaînte de data reculegerii.
O idee buna, dar proiectul mi se pare foarte prost,.. ” copy + paste” .. copiat din nu stiu ce tara de la tropice,.. cred ca am numarat cel putin 200 de palmieri.
Nu inteleg dc primaria insista sa lucreze cu acieasi incompetenti
-
Cum nu intelegi, toti sunt la acelasi nivel mediocru de competenta. Trebuie neaparat rasa vegetatia existenta ce a crescut acolo timp de 30 de ani, si adusi f. scump palmieri de la tropice care vor ingheta in prima iarna, nu ai cum proteja in camp deschis, cu costuri rezonabile, un astfel de pom. Cat despre microclimatul visat de tivadar, andreica si nebunul chel din primarie sunt povesti si experimente pe f. multi bani publici.
-
arhitectul asta nenorocit a ciuntit orasul impreuna cu betonatorii de partid ai lui Bolojan. Nu ii baga nimeni la puscarie pentru sifonarea banilor UE?
-
palimierii sunt ok ..dar oare cat o sa tina ? 🙂
-
Din pacate arhitectul nu prea are habar despre ceea ce inseamna microclimat si vulnerabilitatile induse de riscurile naturale (aici este vorba despre riscul climatic). Apa termala din bazine nu va ridica temperatura ambianta decat cu 2-3 grade C, insuficient pentru o perioada mai lunga. Si asta pana la o inaltime de 2m. Ce se vor face palmierii in perioadele scurte din timpul iernii cand vor fi temperaturi negative? Se vor apuca angajatii sa infasoare palmierii cu celofane? Palmierii se dezvolta la temperaturi constante tipice climatului tropical si subtropical. Noi inca nu avem intrunite asemenea conditii.
-
1 an si apoi gata umbra nici palmieri nici copaci
-
o sa fie dezastru cu palmieri de data asta, ciuperca 2 de la ciupercaria din Iosia
desi toate se fac pe banii oradenilor,tot ei sunt cei care sufera financiar la pretul exagerat al biletelor..are “cineva”buzunare adaaaaanci
Nu e vine pentru cã de pe poduri hã hã hã trupuri sumar îmbrãcate despuiate nuditate circulaţia umflând accidente în curând.
Este ca şi cum se pun de pe turnul lui Saturn fulgere priviri sã batã artezienele pe piatrã rãcorind bikini aţã în unirii caldã piaţã!
construiesc astia de toate,dar ce e nevoie nu..plimba-te prim oras,mai ales acum cu restaurante inchise,si cand te apuca nevoile,unde-i un wc?
-
nu ai alta solutie decit sa te pisi pe ctitoriile betonatorului Bolojan, asta le e si valoarea.
-
adevaraaat !
-
Daaca nu vrei beton, muta-te la tara animal mic ce esti. Arata-mi un oras vestic unde nu se construieste din plin… te caci pe tine degeaba.
-
ce idiot si cretin esti!
-
Suna bune! Personal as vrea sa vad si un bazin de inot, pentru cei care vor sa faca sport, chiar si iarna.
Dãtãtoarea de fonduri ar trebui sã vadã cu cât a scãzut posibilitatea de a se frecvemta locaţiile de lux create cu banii ei.
ar fi si cazul sa se modernizeze pentru ca strandsul iosia este mizerabil.