Cresc şansele pentru amenajarea Dealului Ciuperca, odată cu lansarea temei de proiectare şi a contractării lucrării, etape premergătoare în deschiderea şantierului de amenajare. „Realizarea proiectului, a studiului de fezabilitate
şi a proiectului tehnic de execuţie se termină anul acesta, astfel ca la începutul lui 2012 să-l putem depune pentru finanţare la fondul de finanţare transfrontalier România – Ungaria”, a precizat edilul şef Ilie Bolojan. Prima etapă a fost deja parcursă la sfârşitul săptămânii trecute, când consilierii locali şi-au dat votul pentru acest proiect.
Proiectul „Grădină publică pe Dealul Ciperca” este elaborat de Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională. „În urma aprobării temei de proiectare şi a măsurilor necesare achiziţiei serviciului de proiectare, urmează să fie depus proiectul în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2077-2013 în vederea obţinerii unei finanţări nerambursabile”, se arată într-un comunicat al Primăriei. Valoarea lucrării este estimată la 60.000 lei, fără TVA.
Ce se vrea
Proiectul prevede reconfigurarea terenului prin amenajarea de terase înierbate, amenajarea unor alei de acces care să lege dealul de viitorul „Complex Wellnes Termal Nymphaea”, dorit de Municipalitate pe locul Ştrandului Municipal de azi. Mobilarea cu bănci, coşuri de gunoi, sau filigorii este inclusă în plan.
„Plantările se vor face cu vegetaţie arborescentă înaltă în aria perimetrală laterală, arbuşti decorativi, vegetaţie perenă specific mediteraneană şi submediteraneeană în zonele de acces perimetral albiei pârâului”, se arată în proiect.
Municipalitatea include efortul pentru amenajarea Dealului Ciuperca în categoria celor dedicate creşterii spaţiului verde. La nivelul cetăţeanului de rând, zona Ciuperca este parc şi loc de distracţie şi agrement mai ales la sfârşit de săptămână. Pentru edili, însă, „terenul se prezintă ca un paţiu verde degradat, dominat de arbori şi arbuşti crescuţi necontrolat, de peluze înierbate natural, cu posibilităţi de desprindere şi alunecare datorită înclinaţiei mari a versantului”, după cum se arată în debutul temei de proiectare, aşa cum a fost aprobatpă de consilierii locali.
O bună parte din terenul ocupat de Dealul Ciupercii este proprietatea Episcopiei Romano – Catolice din Oradea, care l-a dat în folosinţă gratuită oraşului pe o perioadă de 20 de ani.
Cristina Ghilea
Citiți principiile noastre de moderare aici!