Orădenii „au năvălit” însă la Ciuperca cu câteva zile înainte, determinându-l pe viceprimarul Mălan să facă apel la locuitorii oraşului să nu lase mizerie în urma lor.
„Am găsit excremente de câine, ceea ce nu era firesc să se întâmple, mai cu seamă că de la acestea, în 24 de ore gazonul arde. Am găsit mucuri de ţigară aruncate aiurea şi gumă de mestecat aruncată pe jos. Cred că trebuie să arătăm cu toţii că ţinem la acest oraş şi de aceea trebuie să manifestăm o responsabilitate mai mare”, a declarat viceprimarul Mircea Mălan, cu ocazia finalizării proiectului.
Liber la picnic!
Interesant, viceprimarul Mălan se arată destul de european în privinţa utilizării spaţiului verde, declarându-se deschis utilizării grădinii publice ca spaţiu destinat picnicului. Aşadar, dacă e să dăm crezare spuselor viceprimarului, orădenii şi turiştii vor putea să se aşeze pe iarba de la Ciuperca. Cu condiţia de a lăsa în urma lor zona verde exact aşa cum era înainte să se aşeze. Adică să nu lase mizerie în urmă. Abordarea viceprimarului contrastează oarecum cu politica municipală, destul de restrictivă în privinţa folosirea spaţiilor verzi pentru picnic, chiar dacă în Occident solicitarea „Nu călcaţi iarba” nu se aplică parcurilor şi grădinilor publice, decât cu titlu de excepţie.
Viţă de vie pe viitor
„S-a încercat să se folosească pe cât posibil elemente naturale”, a precizat viceprimarul Mălan, referindu-se la Grădina Publică Ciuperca. Locurile de odihnă din capetele aleilor ce coboară spre strada Olteniei şi mai departe, spre Parcul Bălcescu, sunt dotate cu pergole care la această oră prezintă doar sârmă, însă aceasta va susţine viţa de vie menită să ofere cândva umbră vizitatorilor Grădinii Publice.
Noile alei de la Ciuperca au fost acoperite cu dale, deşi proiectul iniţial prevedea griblură, au arătat edilii şi constructorul Abed Nego. Aleile sunt dotate cu mobilier urban – băncuţe, coşuri de gunoi, chiar şi tobogane – toată Grădina Publică fiind iluminată ambiental. S-a dorit ca Ciuperca să primească un aer de grădină botanică.
Au fost amenajate cinci puncte cu perspectivă panoramică asupra grădinii şi a împrejurimilor, punctul principal fiind cel de alimentaţie publică și informare, amenajat în punctul cu cea mai bună panoramă asupra oraşului. Punctul de alimentaţie publică este realizat din beton armat, cu acoperiş de tip terasă înierbată. Viceprimarul Mălan spune că Primăria ia în calcul atât darea în administrare a tuturor spaţiilor verzi, dar şi comerciale unei unei singure societăţi, cât şi o administrare separată a spaţiilor verzi de spaţiul comercial.
În zona vestică a terenului este amplasat un amfiteatru în aer liber ca element de plastică arhitecturală cu o capacitate de 130 de persoane. Suprafaţa totală a aleilor şi a platformelor de odihnă este de 3.470 metri pătraţi.
Summery Winter @ Ciuperca, Oradea from Doru Brad on Vimeo.
Au stabilizat dealul
Proiectul a necesitat stabilizarea terenului, fiind cunoscut faptul că Dealul Ciuperca suferă din cauza alunecărilor de teren. Patronul firmei constructoare Abed Nego, Marius Ionaşcu, a subliniat eforturile care s-au depus cu stabilizarea dealului, fiind aduse cantităţi uriaşe de pământ pentru a realiza aleile într-un unghi cât mai accesibil vizitatorilor. „Dealul este cavernos şi sunt probleme când acestea se umplu cu apă”, explică Ionaşcu. De asemenea, au fost realizate ziduri de sprijin din gabioane cu piatră naturală, în spatele cărora s-au realizat sisteme de drenaj a apei. Pe alocuri, aceste ziduri de sprijin ar urma să fie acoperite cu iederă.
Gard inestetic, dar obligatoriu!
În zonele unde unghiul de înclinaţie depăşeşte 45 de grade, pe marginea aleilor a fost montat un gard din fier şi sârmă, destul de inestetic. Potrivit constructorului, acesta a trebuit montat pentru îndeplinirea normelor de siguranţă în exploatare, care în România cer măsuri suplimentare de protecţie în asemenea situaţii. Adriana Bonţe, managerul firmei Adenandra, cea care a realizat amenajarea peisagistică, a asigurat că gardul va deveni „invizibil” o dată ce va creşte vegetaţia de pe marginea aleilor.
Sus – verde, jos – pământ “chel”
Partea superioară a Grădinii Publice Ciuperca beneficiază acum de rulouri de iarbă, în timp ce jos, spre pasarela pietonală, nu au mai fost bani de rulouri. Astfel, s-a preferat varianta mai ieftină, însămânţându-se iarbă. Chiar dacă efectul vizual este unul contrastant: sus, dealul este frumos, verde, jos – de un pământiu mohorât. Iar efectul este vizibil şi pe alei. Sus, dalele sunt curate, jos, sunt pline de noroi. De văzut în ce măsură iarba însămânţată recent va fi vizibilă la anul. Că despre o densitate comparabilă cu cea a rulourilor nici nu poate fi vorba…
Pasarelă şi portal
Pasarela pietonală ce supratraversează drumul expres şi calea ferată a fost executată tot în cadrul proiectului de către firma Abed Nego, tot din banii Primăriei. Această pasarelă asigură accesul în Grădina Publică a vizitatorilor veniţi dinspre Parcul Bălcescu. Seara, construcţia este spectaculoasă, fiind iluminată cu becuri led. La coborârea de pe pasarelă, spre deal, se înfăţişează trei panouri din metal, ce vor rugini pentru un aspect “vintage”, înfăţişând imagini stilizate ale clădirii Teatrului din Oradea, a Cetăţii Oradea, precum şi silueta Palatului Baroc. Potrivit constructorului Ionaşcu, pasarela, împreună cu racordajele la apă, canalizare, energie electrică şi gaz pentru întregul proiect, au costat 200.000 de euro. Intrarea în Grădina Publică Ciuperca de jos, dinspre Parcul Bălcescu, este marcată de un portal placat cu gresie. Oportunitatea şi valoarea sa estetică sunt lăsate la aprecierea orădenilor. Imediat după această construcţie au fost amenajate două fântâni arteziene, placate tot cu gresie. Acestea vor fi funcţionale la anul, asigură constructorul Ionaşcu, de la Abed Nego.
Proiect Hu-Ro
Un proiect în valoare totală de 1,92 milioane de euro, din care 1,67 milioane de euro s-au cheltuit cu amenajarea Dealului Ciuperca, iar restul pentru proiectul partenerului din Ungaria. Primăria Oradea a contribuit cu circa 1 milion de euro din bugetul local. Finanţarea nerambursabilă, prin fonduri tranfrontaliere Hu-Ro s-a ridicat la 716.398 euro, iar partener în proiect a fost Parohia Ortodoxă din Korosszegapati (Apateu) din judeţul Hajdu-Bihar de peste graniţă, al cărei proiect a costat 242.000 de euro.
Contracte semnate la Ciuperca
Proiect tehnic: SC POLIART SRL în asociere cu SC KALUNA SRL, în valoare de 99.999 lei fără TVA
Dirigenţie de şantier: SC DIRCONS SRL, în valoare de 53.500 lei fără TVA
Execuţie lucrări: Asocierea SC ABED-NEGO COM SRL cu Adenandra SRL, în valoare de 4.989.967,34 lei fără TVA
Publicitate: SC NICKOS MEDIA TEAM SRL(SC OHLALA MEDIA SRL), în valoare de 33.650,00 lei fără TVA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!