Grădina Palatului Baroc a devenit în această perioadă principalul punct de atracție pentru orădeni. Aceștia se bucură de magnoliile înflorite și de miile de lalele, panseluțe, narcise și lăcrimioare plantate în grădina Palatului Episcopal. Oamenii sunt încântați de explozia de culoare.
[eadvert]
Episcopia Romano-Catolică a adus-o la obiectivul inițial, de Parc Dendrologic, după cum a declarat Excelența Sa Böcskei László, episcopul romano-catolic de Oradea. Aproape 100 de arbori și arbuști, dar și peste 7.000 de lalele, alte flori și plante aromatice au fost plantate în frumoasa grădină din jurul Basilicii și Palatului Baroc.
„Magnoliile sunt punctul de atracție al Grădinii. Grădina a trecut printr-un proces de reabilitare și a fost adusă la obiectivul inițial, de Parc Dendrologic. Am plantat în toamna trecută și în primăvară 92 de arbori și arbuști. Aceste exemplare au fost armonizate cu anumite zone ale parcului și cu specii care există, care să dea o atmosferă de pădure, în care domină coniferele și alte specii. Culoarea a fost adusă de florile plantate. Acum înfloresc lalele. Am plantat peste 7.000 de bulbi de lalea din 19 soiuri, dar sunt și alte soiuri de flori de primăvară sau flori care vor înflori în vară sau chiar în toamnă, de la soiuri alese, până la soiuri populare: crini imperiali și crini obișnuiți, bujori aduși din grădini particulare, lăcrimioare, dalii, trandafiri etc. Am avut viorele, brândușe, violete, toporași și alte flori de pădure. Mai avem și plante aromatice (salvie, rozmarin, mentă, dafin etc.). O serie de plante care aduc un plus de calitate acestui spațiu și care cred că încântă vizitatorii. Aceștia pot să realizeze că natura ne rezervă o serie de frumuseți și taine. Și eu cred că merită să te oprești puțin și să observi cum ne încântă natura printr-o serie de forme, mirosuri și culori”, a îndemnat episcopul Böcskei László.
De altfel, unele dintre florile plantate le-a adus chiar din grădina familiei sale, din județul Timiș. Grija față de natură este un semn de responsabilitate față de casa noastră comună, Pământul, este crezul episcopului romano-catolic.
Grijă pentru mediu
Episcopia Romano-Catolică din Oradea dorește să le insufle copiilor, tinerilor, dar și adulților, această dragoste și grijă față de mediul înconjurător. În acest scop, va organiza mai multe programe tematice în grădina din curtea Palatului Baroc. Una dintre ele va avea loc joi, 22 aprilie 2021, de Ziua Pământului.
Între orele 10.00-13.00 și 16.00-19.00, copiii, adolescenții sau adulții pot participa la tururi ghidate prin Grădina Palatului Episcopal, pentru a descoperi arborii grădinii, florile, dar și speciile de păsări care populează parcul.
Practic, la fiecare oră fixă va porni câte un grup ghidat, în limba română sau maghiară, în funcție de participanți. Episcopia va organiza și ateliere de creație, ateliere pe tema îngrijirii conștiente a mediului, precum și concursuri, toate aceste activități urmând a fi desfășurate în aer liber, dacă timpul va permite.
„Ne-am gândit să-i ajutăm pe copii, dar și pe adulți, să descopere natura, frumusețile și tainele ei. În grădină, vizitatorii vor descoperi specii ocrotite de arbori (de multe ori trecem pe lângă ei și nu știm ce este în jurul nostru). Ne dorim să descoperim acești arbori și să cunoaștem mai bine viața lor. Fiecare plantă, fiecare pom are o viață aparte și poate să aibă un mesaj pentru noi. De asemenea, încercăm să organizăm unele programe care vizează protejarea naturii. Ce se poate face pentru ca natura înconjurătoare să fie conservată și cum putem elimina acele obiceiuri din viața noastră, care, într-un fel sau altul, afectează integritatea naturii? Cu ajutorul unor elevi, profesori și instituții care militează pentru protejarea naturii, încercăm să informăm și să educăm oamenii să fie mai atenți cu mediul înconjurător”, a spus episcopul Böcskei László.
Galerie foto – Mădălin Hinț
Citiți principiile noastre de moderare aici!