Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor a găzduit marți, în holul generos a clădirii, vernisajul expoziției „Grădina filosofică” a artistului orădean, Nándor Wagner. Galeria de Artă din Budapesta, la rândul său, a expus o replică în mărime naturală a acestui grupi santuar.
[eadvert]
Evenimentul a avut rolul de a scoate în evidență cea mai importantă operă din viața artistului Nándor Wagner, originar din Oradea.
Cele opt figuri simbolizează valori comune ale religiilor monoteiste, avându-i în cercul interior pe fondatori. Sculptorul a dorit să transmită ideea de înțelegere reciprocă.
„Prin evenimentul pe care îl propunem astăzi, subliniem faptul că Oradea este un oraș multicultural. Acest lucru aduce o podoabă urbei noastre, prin faptul că facem dovada că multiculturalitatea este elementul care ne facem să fim mai speciali”, a precizat Ancuța Florina Șchiop, manager al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor.
Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat și dr. József Pálfi, rectorul Universității Creștine Partium, Tibor Wehner, istoric de artă, Sándor Kiss, președintele Consiliului de Administrație al Fundației Academia Humana, Gyula Zatykó, organizatorul principal al Zilelor Sfântului Ladislau.
Dr. József Pálfi, a spus că, în urmă cu trei ani, când Ilie Bolojan l-a contactat să discute despre amenajarea zonei dintre Partium, sinagogă și biserica ortodoxă – viitoarea Piață a Concordiei, i-a trecut prin minte că și statuie ar putea fi adusă aici. Nándor Wagner și-a dorit ca lucrarea să existe în orașul său natal.
„Cei care vorbesc în liniște aici vorbesc cu toții despre ceea ce ține împreună, ceea ce unește și nu ceea ce separă. Acestea sunt mesaje extrem de importante, mai ales în lumea frenetică în care trăim. Ești liber să stai lângă ei, ești liber să fii liniștit printre ei. Motto-ul Zilelor Szent László este Marea întâlnire, iar această mare întâlnire include și această întâlnire”, a spus el.
Expoziția este parte a programului artistic desfășurat în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau și poate fi vizitată de către public pe tot parcursul festivalului.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Universității Creștine Partium, Fundației Academiei Humana și Asociației Szent László.
ALEXANDRA PRECUP
Citiți principiile noastre de moderare aici!