Astfel, din 1 ianuarie, procuroarea Daiana Banc s-a transferat la Parchetul local Oradea, în urma unei sesiuni organizate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în timp ce din 1 februarie trec la Parchetul județean Bihor și ceilalți doi procurori din Aleșd: Vlad Bențan și Alexandra Karina Tarnovschi. Ei și-au câștigat acest drept ca urmare a unui concurs de promovare efectivă în funcții desfășurat în 2024.
Primul ocupa funcția de prim-procuror al Parchetului Aleșd, în care a fost numit în 2023 pe o perioadă de trei ani, până în ianuarie 2026. Însă din luna octombrie a anului trecut a fost delegat pentru 6 luni, la Serviciul Teritorial Oradea al DNA, locul său fiind preluat, tot cu delegare, de procuroarea Alexandra Karina Tarnovschi.
În acest fel, atât cele două posturi de conducere, cât și cel de prim-procuror au devenit vacante, fiind singurul Parchet din Bihor unde există o astfel de situație, potrivit unei statistici a Consiliului Superior al Magistraturii.
În schimb, în țară mai există două astfel de Parchete cu ”grad de ocupare 0”: în Galați, la Parchetul local din Târgu Bujor, și în Brăila, la Parchetul Însurăței.
În astfel de cazuri, procedurile permit delegarea unor procurori care să activeze pe posturile vacante. „Este o măsură care se ia în mod normal și se va aplica și la Parchetul Aleșd, cu siguranță. Nu e nici primul, nici ultimul caz de acest fel. Nu s-a ajuns niciodată la «punerea lacătului», cum se spune, din cauza lipsei personalului”, a explicat, pentru Bihon, un specialist în domeniul juridic.
68% din posturile de procurori din Bihor, ocupate
Conform datelor CSM, situația este diferită la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, unde gradul de ocupare este de aproape 93%: sunt ocupate toate posturile de execuție, fiind vacantă doar o funcție de conducere – cea de șef al Secției judiciare.
La Parchetul Curții de Apel Oradea sunt ocupate toate cele 9 posturi de procuror din schemă. Sunt vacante doar posturile de șef al secției Urmărire penală (prin pensionarea, la sfârșitul anului trecut, a procurorului Ion Adrian Popovici) și al celei Judiciare, a cărei coordonatoare, Aurelia Claudia Morar-Herlea, a fost delegată, începând cu 17 ianuarie, ca procuror general adjunct.
La rândul său, Parchetul Oradea are vacante 5 posturi din cele 17 disponibile (grad de ocupare 66%), iar la Parchetul Salonta activează cei doi procurori prevăzuți în schema de funcționare. La unitatea de Parchet din Beiuș este vacant un singur post de procuror din 3, o situație similară fiind înregistrată în Marghita.
Per ansamblu, 68% dintre posturile de procuror disponibile în Bihor sunt ocupate în prezent, adică 28 din cele 37 de execuție și 6 din cele 10 de conducere. La nivel național, gradul de ocupare în cadrul Parchetelor civile, cu excepția DIICOT și DNA, este de 73%.
Potrivit datelor CSM, o situație gravă din punct de vedere al personalului se înregistrează la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați, unde este ocupat un singur post de procuror din cele 15 aflate în schemă. În plus, toate cele 4 posturi de conducere din cadrul acestei unități de Parchet sunt vacante.
Citiți principiile noastre de moderare aici!