Tribunalul Bihor l-a condamnat, vineri, la 3 ani şi 6 luni de detenţie pe Ion Govoreanu, cel care mai are încă un dosar penal pe rol privind acuzele DNA Oradea de evaziune de 22,4 milioane de euro.
Sentinţa comunicată, vineri, de Tribunal, în dosarul „Zahărul” nu este definitivă, putând fi atacată în termen de zece zile la Curtea de Apel Oradea. Ieri, secretara omului de afaceri ne-a transmis că Ion Govoreanu îşi rezervă dreptul de a transmite, când va considera de cuviinţă, un punct de vedere privind decizia judecătorilor.
De altfel, la pronunţarea sentinţei, instanţa a admis că pentru inculpatul Govoreanu „este mai favorabilă legea nouă, intrată în vigoare pe 1 februarie 2014” privind încadrarea infracţiunii de înşelăciune.
Totodată, Govoreanu în solidar cu partea responsabilă civilmente S.C. For United srl Birtin (comuna Vadu Crişului) au fost obligaţi de instanţă să achite un prejudiciu de 1,34 milioane de lei faţă de Regionala Finanţelor Publice Cluj (succesoare în drepturi a Direcţiei pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj). Govoreanu şi partenerul de „afaceri” Alexe Ionuţ Ionescu (administrator al SC Simonela Impex) mai au de achitat câte 11.000 de lei ca şi cheltuieli de judecată. Aceasta cu menţiunea că în cazul lui Alexe Ionuţ Ionescu a intervenit prescripţia specială a răspunderii penale faţă de acuza de delapidare de 130.000 de lei, sumă deja confiscată în favoarea Statului.
Făcut cu cacao…
În dosarul „Zahărul”, administrat de poliţiştii antifraudă din cadrul IPJ Bihor, Govoreanu a fost acuzat că, în anii 2004 şi 2005, ar fi vândut zahăr neprelucrat, importat prin firma For United cu taxe diminuate. Aceasta fiindcă s-a declarat că zahărul importat urma să fie prelucrat pentru producţia de „Zaharom”, zahăr amestecat cu aromă de vanilie ori cu cacao.
Neconcordanţa a fost sesizată, în 2005, de Oficiul de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor iar cercetările au fost demarate de procurorii DIICOT Bihor. Însă abia în 2010, dosarul a fost predat Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi poliţiştilor antifraudă. Iar trimiterea în judecată s-a produs în martie 2013.
În cadrul procesului, Govoreanu s-a apărat susţinând că, în anul 2005, se procesa şi exista zahăr la moara din Birtin. Astfel, în legătură cu prezenţa la depozitul din Birtin a zahărului şi zaharomului, Govoreanu i-a chemat ca martoripe inspectorii vamali Mercea Mihaela şi Cocaină Lucian, prezenţi în martie 2005 când a avut loc controlul şi s-a sistat activitatea firmei. Însă, cel puţin în instanţa de fond, apărarea lui Govoreanu nu a fost considerată relevantă în raport cu probatoriul administrat de poliţiştii SIF Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!